Otkud Australija, Izrael, Gruzija, Azerbejdžan i Armenija na Eurosongu? Ima jedan uslov

3
Radiosarajevo.ba
Otkud Australija, Izrael, Gruzija, Azerbejdžan i Armenija na Eurosongu? Ima jedan uslov
Foto: EPA - EFE / Netta je s pjesmom "Toy" donijela posljednju pobjedu Izraelu

Iako je započela kao europsko pjevačko takmičenje, Eurovizija je u posljednjim decenijama izašla daleko van granica kontinenta.

Godine 2015. je učešće Australije iznenadilo publiku, a prekookeanska zemlja se našla na meti raznih šala na društvenim mrežama.

No Australija nije prva neeuropska država koja je učestvovala na takmičenju.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Izrael je bio prva država koja geografski ne pripada Europi, a da je učestvovala na Eurosongu. Na takmičenju su debitovali 1973., kada ih je predstavljala pjevačica Ilanit. Iako nije u Europi, Izraelski javni radiotelevizijski servis član je Europske radiodifuzijske unije (EBU), što je zapravo glavni uslov za učešće na takmičenju, prenosi 24sata.hr.

Izrael je u svojoj eurovizijskoj historiji zabilježio četiri pobjede, posljednja je slavila Netta s pjesmom Toy, a ove su se godine neke zemlje pobunile protiv njihovog učešća. Naime, smatraju da bi Izraelcima trebalo biti zabranjeno takmičenje zbog napada na Palestinu, no to se nije dogodilo te će zemlju predstavljati Eden Golan.

Tri zemlje s područja između Crnog mora i Kaspijskog jezera već su dobro poznati takmičari Eurosonga. Također kao članice EBU-a, Gruzija i Armenija takmiče se od 2006. godine, a Azerbejdžan se pridružio Eurosongu 2008.

Ell i Nikki su Azerbejdžanu donijeli pobjedu na takmičenju 2011., pa je 2012. domaćin bio Baku. To je takmičenje bilo popraćeno raznim kontroverzama zbog kršenja ljudskih prava, kao i zbog izbacivanja stanovnika Bakua iz njihovih domova zbog izgradnje dvorane.

Uvjerljivo najdalja zemlja koja učestvuje na Eurosongu je Australija. Oni su debitovali 2015. Najveći razlog za učešće Australije na Euroviziji jest iznimna popularnost takmičenja u toj zemlji. Australski SBS prenosi Euroviziju od 1983. godine, a popularnost je iz godine u godinu sve više rasla.

Nakon njihovog prvog nastupa, kao i svake godine nakon, na društvenim se mrežama nižu šale zbog njihovog učešća.

A šta bi se dogodilo da Australci pobijede? Zbog velike vremenske razlike, kao i ogromne udaljenosti, iz EBU-a poručuju da Australija ne bi bila organizator. Tu bi odgovornost preuzela druga europska država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije