Brzo pripremite "brzu hranu": Recept za sočan i neobičan hamburger
"Brza hrana" je postala dio naše svakodnevnice i sa punim pravom opravdava svoj naziv, s obzirom da većina stanovništva želi brzi i ukusni objed tokom radnog dana.
Najpopularniji izdanak "brze hrane" definitivno jeste hamburger, a Sašina kuhinja donosi recepta za neobičan, ali slastan obrok.
Ovo je u stvari recept za mliječno tijesto, odnosno mliječna peciva. Prazno je izuzetno ukusno, ali možete biti punjeno sa čime god poželite, slano ili slatko.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Svi smo mi Mionica, Negotin i Sečanj
Sve se priprema u pećnici, ne treba tava pa je i zbog toga recept brži. Uostalom, dobiti ćete devet velikih zatvorenih burgera sa slanim preljevom. Uz mljeveno meso u svakom je i kašičica kajmaka. Sve je gotovo za nekih sat i pol vremena a od osnovnih i svakidašnjih sastojaka. Idealno za party ili veća druženja rođendane ili obiteljsko druženje.
Odmah na početku u mljeveno meso dodajte sol, češnjak, ulje i biber (može kajenski ili crni) pa dobro promiješajte i spremite u frižider do upotrebe, odnosno dok ne umijesite tijesto za brze burgere.
Želite savršen hamburger? Ukiseljeni luk je sve što trebate, a sprema se za 10 minuta
Od sastojaka je potrebno:
- 800 g mljevenog mesa
- 15 g soli
- 4 sitno sjeckana češnja češnjaka
- malo bibera(može kajenski ili crni)
- 2 velike žlice ulja
Sastojci za uzdignuti kvasac u prvoj posudi:
- 100 g glatkog pšeničnog brašna
- 15 g šećera
- 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
- 3 dl (300 ml) mlakog mlijeka
Dodatno potrebno za prvu posudu nakon uzdizanja kvasca:
- 1dl suncokretovog ulja (100 ml)
- standardni mali paketić mliječnog namaza (70 g)
Ostali sastojci za umijesti tijesto:
- 550 g istog brašna
- 10 g soli
Slani preliv:
- 20 g istog brašna
- 5 g soli
- na vrh noža praška za pecivo ili soda bikarbone
- 4 velike kašike hladne vode
Kuhar otkriva svoje tajne: "Ovako možete napraviti najbolji burger ikada"
Umijesite mliječno tijesto prema detaljnom videu ispod. Prvo uzdignuti kvasac sa mlakim mlijekom, šećerom i 100 g glatkog pšeničnog brašna 10 minuta. Dodajte ulje i mliječni namaz pa dobro promiješajte. Postepeno dodavati preostalih 550 g brašna sa soli i umijesiti tijesto. Ostaviti da se diže sat vremena
Sada izvadite mljeveno meso za brze burgere iz frižidera, dobro promiješajte i podijelite na 9 jednakih loptica. Svaku stanjite sa viljuškom na papiru za pečenje kojeg ste stavili na neku tepsiju/lim kako bi dobili oblik burgera. Pecite na 210 stepeni na najnižem položaju pećnice narednih 15 minuta s uključenim ventilatorom na vrući zrak. Ako ćete peći bez ventilatora na vrući zrak, znači sa uključenim gornjim i donjim grijačima, pecite u sredini pećnice i eventualno par minuta duže. Izvadite burgere van i maknite ih s papira za pečenje te premjestite na neki tanjir da se malo hlade (ne trebaju se ohladiti u potpunosti)
Sada promijesite tijesto i podijelite ga također na 9 jednakih loptica. Svaku lopticu stanjite na stolu bez brašna uz pomoć prstiju, baš kao što je prikazano u videu, promjera oko 15 cm, pa dodajte kašičicu kajmaka u sredinu. U nedostatku kajmaka koristite mliječni ili sirni namaz. Preko kajmaka dodajte meso i zatvorite tijesto prema prikazu u video receptu. Obavezno okrenite i slažite na papir na pečenje na spajanu stranu. Premažite sa malo hladnog mlijeka svaki zatvoreni burger i ostavite da se diže narednih 15 minuta prije pečenja
Brzi burgeri u tijestu se peku 15 minuta na 200 stepeni odnosno do zlatno žute boje. Izvadite ih van i pripremite slani preliv. U malo brašna dodajte sol, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu te hladnu vodu i promiješajte. Ne odstupajte od količine sastojaka za slani preliv jer bi lako mogao ispasti proziran, baš kako sam na to skrenuo pozornost i rekao u video receptu gore. Rasporediti preliv uz pomoć kašičice preko zatvorenih brzih burgera i vratite natrag u pećnicu samo jednu minutu. Ne dulje jer bi slani preljev lako mogao posmeđiti pa neće ispasti ovako štosno kao meni. Vruće premazati s malo ulja i burgeri su spremni za slasni objed.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.