U susret Eurosongu: Više favorita, ali Baby Lasagna i dalje uvjerljivo vodi na kladionicama

0
Radiosarajevo.ba
U susret Eurosongu: Više favorita, ali Baby Lasagna i dalje uvjerljivo vodi na kladionicama
Foto: EPA - EFE / Baby Lasagna

Takmičenje za pjesmu Eurovizije, muzički festival koji gleda oko 200 miliona ljudi, otvara se u nedjelju u švedskom gradu Malmou predstavljanjem takmičara na 'tirkiznom tepihu', pri čemu ih nekoliko ima izglede za pobjedu, a trenutno je glavni favorit hrvatski predstavnik Baby Lasagna, piše Reuters.

Kladionice kao favorite imaju Hrvatsku, Švicarsku i Ukrajinu, a podaci o slušanosti na platformi Spotify upućuju na to da dobre izglede imaju i Nizozemska, Italija i domaćin takmičenja Švedska.

"Ova godina je toliko uzbudljiva jer ima četiri ili pet zemalja koje imaju stvarno dobre šanse za pobjedu", rekao je William Lee Adams, urednik Wiwibloggsa, internetske stranice za obožavatelje Eurovizije, za Reuters, prenosi Hina.

Ko je poznati pjevač koji je omiljen u Jugoslavijom: Bio je u braku s poznatom glumicom

Ko je poznati pjevač koji je omiljen u Jugoslavijom: Bio je u braku s poznatom glumicom

"Eurovizija je tako dosadna kada imate jednog jasnog favorita mjesecima unaprijed, no ove godine je drukčije", dodao je Adams.

Hrvatski takmičar, 28-godišnji Baby Lasagna (pravim imenom Marko Purišić) ove sedmice je prestigao Švicarsku i postao favorit kladionica sa svojom pjesmom Rim Tim Tagi Dim, koja govori o mladom Hrvatu koji napušta dom u nadi da će postati "gradski dečko" s boljim prilikama.

Muzičko takmičenje, koje se održava od 1956., postupno je postajalo sve uključivije, a osobito spram LGBTQ+ zajednice. To je i motiv 24-godišnjeg švicarskog repera i pjevača Nema, koji će izvesti pjesmu The Code, koja kombinuje žanrove drum and bassa, opere, rapa i rocka, a pjeva o vlastitom putovanju prema otkrivanju sebe kao nebinarne osobe.

Ukrajinu, koja je pobijedila na takmičenjui prije dvije godine, nekoliko mjeseci nakon što ju je napala Rusija, ove godine predstavljaju 28-godišnja Alyona Alyona i 32-godišnja Jerry Heil s pjesmom Teresa & Maria, pop numerom s primjesama folka te snažnim plesnim ritmom i brzim rapom. Zemlja pobjednica u pravilu organizira sljedeće takmičenje, no prošlogodišnje je održano u Velikoj Britaniji zbog rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije