... / Zbog jedne riječi mnogi ne vole Tarantina, evo šta na to kažu Jackson i Foxx

28. 10. 2019. u 16:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

QT8: The First Eight - naziv je dokumentarca koji je prošle sedmice objavljen u SAD-u (globalno će biti dostupan 4. decembra), a koji prati uspon kultnog redatelja Quentina Tarantina i slavu koju je stekao za 21 godinu svog rada.

Dvije zvijezde njegovih filmova, Samuel L. Jackson i Jamie Foxx, koji su glumili robove u njegovom filmu Django Unchained (2012). dotakli su se nečega zbog čega su Tarantina prozivali i kritizirali mnogi zaštitnici ljudskih prava.

Riječ je o Tarantinovoj čestoj upotrebi, kako to kažu, Amerikanci "N-riječi", što je eufemizam za pogrdne nazive za tamnopute osobe u SAD-u.

Jackson je već ranije branio Tarantinovu upotrenu te riječi, poručivši kako su kritike neosnovane:

"Imate film 12 godina ropstva, a redatelj tog filma [Steve McQueen] je vrlo drugačiji od Quentina. Međutim, kada tu čujete pjesmu u kojoj se N-riječ spomene 300 puta, niko ne kaže ništa", poručio je Jackson. 

Jackson se referira na scenu iz Oscarom nagrađenog filma, kada čuvar robova pjeva rasističku pjesmu:

"Znači, uredu je da Steve McQueen koristi tu riječ jer umjetnički napada sistem, a Tarantino s druge strane, šta, noktima grebe tablu? To nema veze s vezom. Nikakve neiskrenosti nema u onome što Quentin priča, radi ili govori u svojim filmovima", kazao je slavni glumac.

Inače, Jackson je glumio u pet Tarantinovih filmova: Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill, Vol. 2, The Hateful Eight i Django Unchained, u kojem je N-riječ upotrijebljena navodno 110 puta. 

Foxx je u dokumentarcu također branio Tarantinovu upotrebu N-riječi. Što se tiče Djanga, naveo je da mu je potpuno jasan kontekst, "tako je to bilo u to vrijeme".

Od njega smo doznali da je najveći problem na setu s ovom riječi imao Leonardo DiCaprio - koji  u filmu glumi rasistu i vlasnika plantaže Calvina Candieja:

"Govorio je kako mu je jako teško da to izgovori, a Jackson ga je tješio riječima 'pređi preko toga, motherf***er, ovo je samo još jedan utorak, motherf***er'. Ja sam mu tada rekao 'Leo, mi nismo prijatelji, ovo je tvoje vlasništvo, ovo nisu ljudi'. Kada je sutra došao na snimanje, nije pričao sa mnom."

 

NEMA KOMENTARA