Odselili se iz BiH na Maltu: "Ovdje je besplatno za djecu sve. Uslov je jedan"

0
I.S.
Odselili se iz BiH na Maltu: "Ovdje je besplatno za djecu sve. Uslov je jedan"
Foto: Ustupljena fotografija za portal Radiosarajevo.ba / Porodica na Malti

Malta ili, ako ćemo biti službeni, Republika Malta je država koja se sastoji od nekoliko otoka i otočića. Uzimajući u obzir površinu, ovo je jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, a od Sicilije je udaljena tek 90 kilometara. Zavisno o kojem otoku govorimo, ova zemlja je poznata po tirkiznom moru, zidinama, te povoljnoj mediteranskoj klimi i historijskim građevinama.

Bit ćemo slobodni i reći da nema mnogo poveznih faktora sa Bosnom i Hercegovinom. Baš zato je bio zanimljiv razgovor sa E. Ć. koja je nedavno odlučila sa suprugom i sinčićem ostaviti život u svojoj zemlji - i započeti upravo na Malti.

Na pitanje zašto uopće selidba - što i nije neobično jer i podaci govore da je samo tokom prva tri mjeseca ove godine našu zemlju zbog odlaska na rad u Sloveniju i Njemačku čak 5.048 radnika - Elvisa kaže da su razlog, naravno, političke (ne)prilike.

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

"Sva ta dešavanja - gdje čovjek mora da razmišlja da li će možda biti rata ili ne, najviše nas je 'natjeralo' da se odlučimo da odemo, a i zbog budućnosti našeg djeteta također. Nije se nimalo bilo jednostavno odlučiti na tako nešto", rekla je E. Ć.

A zašto baš Malta, u vremenu kada dosta radnika odlazi u Njemačku, Hrvatsku, Austriju... - E. Ć. kaže da njena prijateljica živi unazad tri godine u ovoj zemlji.

"Preko nje sam saznala malo više o Malti, da je to jedna mirna i uređena zemlja, što nas je odmah i privuklo. A i jako je lijepa - more, plaže, sve je opušteno", navodi naša sagovornica.

Pored toga, postoje posebne pogodnosti za djecu.

Porodica Šabanović na Malti - undefined

Foto: Ustupljeno za Radiosarajevo.ba: Porodica na Malti

"Imaju besplatno sve, od vrtića do školovanja, uz uslov da oba roditelja rade. Tek jedan posto ljudi je ovdje nezaposleno", pojasnila je E. Ć.

A kada je riječ o njihovom životu, preselili su se u grad Bugibba. Stan su pronašli uz pomoć agenata, dok su do posla došli preko jedne agencije.

"Malta je za život stvarno super,. Mi smo ovdje mjesec dana, navikavamo se iz dana u dan, naravno, ali mogu reći da je ovdje život bez stresa, možete sresti ljude iz raznih zemalja, čuti različite jezike te svi žive opušteno", rekla je E. Ć. za Radiosarajevo.ba.

Porodica Šabanović na Malti - undefined

Foto: Ustupljeno za Radiosarajevo.ba: Novi život na Malti

Ona je otkrila i neke zanimljivosti, recimo kada je u pitanju gradski prijevoz u pitanju.

"Ako je bus pun, vozač neće stati na sljedećoj stanici da primi u autobus više putnika, već samo rukom mahne da ide dalje. Ako ste u busu, a niste stisnuli dugme stop te želite izaći, također vam neće stati. Toga nema kod nas u Sarajevu", kroz smijeh govori E. Ć.

A na pitanje o povratku nazad, u njihovom Sarajevu i uz drage ljude, sagovornica nam odgovara:

"Nikada se ne zna šta život nosi. Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli - ali tako je kako je. Sada smo ovdje pa ćemo vidjeti šta dalje. Fale nam jako naši prijatelji i porodica", zaključila je E. Ć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije