Mladi većinom zadovoljni stanjem, a pola ih istovremeno želi napustiti državu

0
Fena
Mladi većinom zadovoljni stanjem, a pola ih istovremeno želi napustiti državu
Foto: Facebook / Zenica

Analiza položaja i potreba mladih u Zenici pokazala je da je skoro 75 posto mladih zadovoljno svojim trenutnom situacijom, ali u isto vrijeme više od polovine njih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu, a 50 posto trajno, kazao je danas na prezentaciji istraživanja koordinator projekta Aldin Alić.

Pomenuto istraživanje, provedeno tokom marta i aprila ove godine, radilo je Omladinsko udruženje REaktiv Zenica, koje je anketiralo 389 mladih sa područja Zenice u dobi od 15 do 30 godina.

Na upit koliko su relevantni dobijeni podaci ako je 75 posto mladih zadovoljno, a da pritom 50 posto anketiranih želi napustiti taj grad i državu Alić je kazao kako su rezultati zasnovani na mišljenjima mladih te da je bila sveobuhvatna anketa koja je trajala 30 minuta, a mladi su odgovarali na nekih 200-njak pitanja i davali svoje odgovore.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Šta je kome zadovoljstvo?

"Ono što bi, sada, bilo dobro jeste neko dubinsko istraživanje, da vidimo zbog čega su mladi zadovoljni trenutnom situacijom. Šta to znači? Jesu li oni zadovoljni zato što se trenutno ne dešavaju oružani sukobi u BiH, za razliku od onoga što se dešava u Ukrajini i Rusiji, ili su zadovoljni zato što svaki dan imaju da pojedu i popiju zato što žive s roditeljima, a što je također jedan od podataka da više od 70 posto mladih i dalje živi u zajednici s roditeljima", istakao je Alić.

Trebalo bi, smatra, uraditi kvalitativno istraživanje, da se vidi zbog čega su mladi zadovoljni, jer su podaci njihove analize zasnovani na kvantitativnim informacijama.

"Može se desiti da mladi nemaju korelaciju. Pitanje je šta je kome zadovoljstvo. Trebalo bi uraditi dubinsku analizu, da vidimo šta za koga znači koliko si zadovoljan trenutnom situacijom u svom životu, jer je pitanje bilo vrlo generičko. Mladi su najviše iskazali nezadovoljstvo prema situaciji u sportu. Jedna od 10 mladih osoba se aktivno i svaki dan bavi sportom, što za 'grad sporta' nije pozitivan podatak. Također, mladi su iskazali da su najnezadovoljniji trenutnim ulaganjima u sport, odnosno svime onim što se tiče sporta i njihovim aktivnim bavljenjem sportom", napomenuo je Alić.

Analiza bi trebala biti „dijagnoza“, jer su, smatra, dijagnosticirani neki akutni problemi pa bi svi akteri koji rade s mladim trebali iskosristiti njihove podatke te svoje programe i aktivnosti usmjerili u cilju većeg doprinosa boljem položaju mladih i iznalaženju rješenja.

Želja im je, ističe, da njihova analiza dospije do predstavnika kantonalnih vlasti, zato što Strategija mladih Zeničko-dobojskog kantona ističe ove godine te je potrebno uraditi novu, za period za naredne četiri godine.

Strategije nema

"Grad Zenica nema strategiju prema mladima. Ovo je prvi korak da bismo mogli dalje razgovarati o tim strateškim dokumentima. Svakako ćemo našu analizu proslijediti i drugim organizacijama civilnog društva, obrazovnim institucijama... Svima onima koji, na neki način, imaju direktan kontakt s mladima, odnosno koji kreiraju politike za mlade", kazao je Alić.

Rezultati istraživanja, napomninje, pokazuju da skoro trećina mladih u Zenici doprinosi kućnom budžetu, ali i da više od polovine nije zaposleno u struci za koju su se školovali. Ohrabrujući je, ističe, podatak da se oko 75% mladih izjasnilo da ne konzumiraju duhan i duhanske proizvode, ali čini se da je mentalno zdravlje mladih zapostavljeno.

"Skoro 60% njih tvrdi da su teško podnosili pandemiju korona virusa, a dvije trećine ih je teško podnosilo mjere zabrane. Više od polovine mladih žena u Zenici nije posjetilo ginekologa u posljednjih 12 mjeseci", kazao je Alić

REaktiv ovo istraživanje proveo u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), a što je projekt kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te je finansiran od Austrijske razvojne saradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije