Uživajte u online koncertu gitariste Mirze Redžepagića "Una Noche al Lunar"

2
Radiosarajevo.ba
Uživajte u online koncertu gitariste Mirze Redžepagića "Una Noche al Lunar"
FOTO: Facebook / Mirza Redžepagić

Flamenko nije samo muzika, već cijela kultura. I upravo dijelove te kulture će sa vama podijeliti Mirza Redžepagić, flamenko gitarista, na online koncertu danas u 20:30 sati. Ovaj jedinstveni doživljaj za dušu organizuje se pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini i proizvod je dugogodišnje saradnje ovog izvanrednog umjetnika i ambasade zemlje koja je kolijevka flamenka.

Iako je pandemija koronavirusa utjecala na sve, posebno na umjetnike, prevashodno muzičare za Mirzu nesviranje nije bila opcija. Nemogućnost održavanja koncerata uživo iskoristio je za brojne samostalne, kao i projekte sa svojom bendom, ali i drugim muzičarima.

Jedan od njih je i ovaj koncert koji će se sastojati iz dva dijela. U prvom dijelu će Mirza svirati kompozicije klasičnog flamenko repertoara, koje su komponovali majstori gitare: Sabicas, Paco de Lucia, Esteban de Sanlucar i drugi. Drugi dio koncerta će obogatiti glas mlade sarajevske umjetnice, Esme Numanović. Zajedno sa Mirzom, izvest će repertoar sastavljen od sevdalinke, sefardske i španske pjesme.

Esma Numanović je mlada sarajevska pjevačica koja se bavi muzikom od 2011. godine. Svoj prvi singl je izdala 2019. pod nazivom ‘’Mrvice sunca’’. Trenutno priprema svoj debitanski album u saradnji s poznatim sarajevskim sevdalijom, Damirom Imamovićem.

Kocert “Una Noche Al Lunar” koji će se prenositi preko YouTube linka nije samo za ljubitelje flamenka, već i za sve one kojima treba zagrijati dušu i koji prevashodno vole muziku. A čovjek iza ove ideje istinski živi i diše muziku.
Mirza Redžepagić je pionir flamenka u Bosni i Hercegovini. Još kao dijete, bio je fasciniran zvukom gitare, a počeo je svirati kada je imao osam godina. Na završnoj godini studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu shvatio je da je flamenko ono što želi svirati.

Po njemu, flamenko je umjetnost koja se ne može naučiti iz knjiga, nota i videoklipova. Upravo zbog toga je u ljeto 2012. godine odlučio otići u Granadu kako bi osjetio duh Andaluzije i našao učitelja flamenka, a 2013. je dobio stipendiju Asocijacije flamenko gitarista Španije za usavršavanje u Madridu. Sarađivao je s mnogim umjetnicima balkanske i evropske muzičke scene na različitim projektima koji su uvijek prošli veoma zapaženo.

Njegov trenutni fokus je internacionalni sastav NAiRUZ koji je spoj flamenka, makamske muzike i sufijske poezije. U pitanju je dijalog između različitih muzičkih tradicija koje su, zapravo, slične i dijele isti korijen. Koncert je besplatan, a možete ga gledati na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije