Foto i video / Zvijezde Sarajevo Film Festivala će hodati bosanskim ćilimom

15. 08. 2019. u 11:24:00 Anadolija

Shares:0

Povodom jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, koji će sutra biti otvoren u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ispred Narodnog pozorišta danas je i zvanično postavljen novi red carpet (crveni ćilim) koji podsjeća na tradicionalni bosanski ćilim, a kojim će od ove godine prošetati mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol jednog od najznačajnijih evropskih filmskih festivala, za jubilarno izdanje dobio je novi izgled.

Bosanski ćilim na SFF-u - undefined

Foto: Anadolija: Bosanski ćilim na SFF-u

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, ranije je izjavio kako je sretan što je jubilarno izdanje Festivala dobilo novi crveni tepih, te kako je inspirisan i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji.

25. Sarajevo Film Festival će zvanično biti otvoren sutra, 16. augusta, a trajat će do 23. augusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto Sarajevo mon amour (Sarajevo ljubavi moja).

Bosanski ćilim na SFF-u - undefined

Foto: Anadolija: Bosanski ćilim na SFF-u

 

NEMA KOMENTARA