Tužna vijest / Mnogi se opraštaju: Slavni suparnik Jamesa Bonda preminuo u svom domu

21. 09. 2020. u 20:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Glumac Michael Lonsdale, koji je glumio negativca i suparnika Jamesa Bonda (Roger Moor) u filmu Moonraker 1979. godine, umro je u 89. godini u svom domu u Parizu.

U filmu je glumio Huga Draxa, industrijalca koji planira otrovati sve ljude na Zemlji, a zatim ponovo naseliti planetu sa svoje svemirske stanice.

Bila je to jedna od više od 200 uloga koje je odigrao tokom karijere koja je trajala šest decenija.

Među ostalim filmovima bili su mu Dan šakala, Ronin i Minhen.

Producenti Michael G Wilson i Barbara Broccoli nazvali su Lonsdalea "izuzetno nadarenim glumcem i vrlo dragim prijateljem".

Mnogi su se oprostili od njega putem društvenih mreža.

Lonsdale je imao bogatu karijeru na filmu, TV-u, radiju i sceni. Prije nego što je postao negativac Bonda, glumio je zamjenika komesara Claudea Lebela u političkom trileru Dan šakala 1973. godine.

Kasnije se pojavio kao Jean-Pierre 1998. godine u američkom akcionom filmu Ronin, zajedno s Robertom De Nirom, i kao Papa u istorijskom trileru Stevena Spielberga, Minhen, iz 2005. godine.

Pisac i režiser Jesse Hawken bio je među onima koji su odali počast, napisavši na Twitteru: "RIP jednom od mojih favorita, velikom Michaelu Lonsdaleu, jednom od najboljih Bondovih zlikovaca".

NEMA KOMENTARA