Jel' vidiš šta škola učini od čovjeka: 40 godina filma 'Majstori, majstori'

Radiosarajevo.ba
Jel' vidiš šta škola učini od čovjeka: 40 godina filma 'Majstori, majstori'

Jel’ vidiš prijatelju šta škola učini od čovjeka? Mogao je lijepo da bude majstor kad toliko voli, kaže Zoran Radmilović, odnosno, nastavnik tehničkog Sava u antologijskoj sceni iz filma 'Mastori, majstori' pošto mrtav pijan Aleksandar Berček, to jest, nastavnik srpskog Đoka Viski izrecituje pjesmu o majstorima u kući.

U kadru su još i nastavnica biologije Kristina, koju blistavo tumači Olivera Marković i prosvjetni inspektor Miroslav Savić koga igra Bogdan Diklić. Cijelo ovo kultno ostvarenje Gorana Markovića se sastoji od niza tragikomičnih momenata koji se dešavaju u jednoj osnovnoj školi u kojoj ulogu direktorice tumači rođena Sarajka Semka Sokolović Bertok.

majstori-majstori-foto-Rade-Samardzic_2.jpg - undefined

Semka Sokolović Bertok u kultnom filmu (Foto: Rade Samardžić)

U školi se priprema priredba povodom odlaska u penziju čistačice Keve, a taj događaj, kao i tužba profesorke engleskog protiv svog kolege samo su povod da upoznamo zamršene odnose u kolektivu i to sve tokom jednog dana.

Film 'Majstori, majstori' nazvan je po prvom stihu pjesme 'Majstori u kući' pjesnika Aleksandra Sekulića. Povodom 40 godina ovog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda u utorak, 25. februara bit će upriličena njegova projekcija, a potom i razgovor s ekipom filma.

"Tekst sam napisao za manje od dvije nedjelje. Ušli smo u produkciju bez igdje ičega, sa nešto trake i uz besplatno učešće svih, od mene do glumaca. Ljubaznošću direktorke, dobili smo školu 'Đorđe Krstić' na Julinom brdu za snimanje vikendom i noću, kada nema đaka. Snimili smo film za 18 dana, uglavnom noću. Montirao sam ga četiri mjeseca, po 12 sati dnevno. Toliko o ideji da se taj film snimi", rekao je u razgovoru za dnevni list Danas režiser i scenarist Goran Marković.

Režiser Goran Marković - undefined

Režiser Goran Marković (Foto: Stanislav Milojković)

Veliki beogradski režiser otkrio je i da je film bio jedno vrijeme zabranjen.

"Zamislite, 'Majstori, majstori' je jedno vrijeme stvarno bio zabranjen. Zbog vrijeđanja lika prosvjetnih radnika. Bili smo očajni. Onda se glumac Mića Tomić sjetio da poznaje visokog partijskog rukovodioca, zaduženog za kulturu, Najdana Pašića koji je došao na sljedeće zasjedanje cenzure i spasao film jednim odmjerenim i pametnim nastupom. Film je oslobođen ali su i dalje svi bili prema njemu neprijateljski raspoloženi. Tek kasnije je doživio pun uspjeh", kaže Marković.

Ostatak razgovora s režiserom kultnog filma 'Majstori, majstori' možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije