Emitovana najiščekivanija TV premijera ikada: Početak kraja Igre prijestolja

Radiosarajevo.ba
Emitovana najiščekivanija TV premijera ikada: Početak kraja Igre prijestolja
Foto: HBO / Jon Snow i Daenerys

Najiščekivanija TV premijera svih vremena dogodila se rano jutros, u 3 sata po našem vremenu, kada je emitirana prva epizoda posljednje sezone mega popularne serije Igra prijestolja (Game of Thrones).

Oni "die hard" fanovi prvu epizodu mogli su pogledati već jutros, na HBO-u, a oni, koji nisu poranili, mogu je pogledati i večeras, na istom kanalu u 20 sati.

Prva epizoda (od šest koliko će ih biti u posljednjoj sezoni) već ima ocjenu 9,2 na IMDb-u, a hashtagovi za Igru prijestolja, od Jon Snowa preko Tyriona i Jaimeja Lannistera, "gore" na Twitteru. 

Dvije godine su prošle od kraja sedme sezone, a HBO nas je počastio sjajnom TV premijerom.

Epizoda traje 54 minute, sljedeća će trajati 58, a onda slijede skoro pa filmski spektakli: treća epizoda trajat će sat vremena i 22 minute. Najskuplja je ovo epizoda ikad snimljena, a očekuje nas, kako su najavili, bitka kakvu dosad nismo vidjeli na ekranima. Također, četvrta će trajati sat vremena i 18 minuta, peta sat i 20 minuta, baš kao i šesta, kada će Igra prijestolja dobiti svoj kraj - a onda ćemo se spremati za spin off Igre prijestolja i seriju koja će pratiti dešavanja 1000 godina ranije. Produkcija spin offa počinje u ovoj godini, a dva genija koja su nam stvorila Igru prijestolja - David Benioff i D.B. Weiss - bit će samo izvršni producenti.

No, vraćamo se na sinoćnju premijeru - ukoliko je još niste pogledali, molimo da ne čitate dalje, jer slijede - SPOILERI.

Bila je ovo odlična epizoda, bez ijedne bitke, koja nam je donijela događaje iz Winterfella. 

Jedna od rijetkih oštrica koju smo vidjeli bila je Aryjina "Igla" i njen valirijanski bodež, a i to je samo pokazala Jonu Snowu i Gendryju.

Epizoda nam je donijela brojna ujedinjenja, te najavu budućih spletki kakvih nam, kako smo vidjeli, sigurno neće manjkati. Tyrion i Sansa vidjeli su se prvi put nakon Joffreyevog vjenčanja, no završila je napeto - kakvi će, čini se, biti odnosi sa Sansom. Sansi nikako "nije sjela" ni kraljica Zmajeva, Daenerys, iznijela je i brojne zamjerke Jonu Snowu, a uz njen bok, kako nam se čini, stala je i Arya.

Slično stoji i Sjever, čiji lordovi ne mogu prihvatiti da se Jon Snow odrekao krune zbog Daenerys.

Nekoliko velikih stvari također se dogodilo Jonu u ovoj epizodi.

Prvo, Jon je konačno letio sa Zmajem, a na kraju je saznao i ko su mu istinski roditelji te da je on Targaryen, stvarni nasljednik Sedam kraljevstava. Istinu mu je rekao Sam, kojeg je na to nagovorio Bran - u tom kontekstu treba reći i kako je Jaime stigao u Winterfell i prva osoba koju je vidio bio je upravo Bran, dječak kojeg je gurnuo kroz prozor tornja (Bran je vidio Jamiea kako vodi ljubav sa sestrom, Cersei).

Bila je ovo epizoda bez suviše akcije, ali sjetite se: Igra prijestolja uvijek tako počinje. Postavlja se "scenarij" i šahovske figure, a evo šta nas očekuje u sljedećoj epizodi:

"Bitka u Winterfellu sve je bliža. Jaime se suočava s posljedicama prošlosti. Slijedi i napeta interakcija između Sanse i Daenerys."

Evo ga i trailer za sljedeću epizodu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije