Korupcija najveća prepreka investicijama u BiH

Radiosarajevo.ba
Korupcija najveća prepreka investicijama u BiH

Korupcija i nenajavljeno, iznenadno mijenjanje pravila "igre" glavne su prepreke investitorima zainteresovanim za zapadni Balkan, navodi se u istraživanju koje je provelo Udruženje evropskih privrednih komora "Eurochambers", prenosi Srna.

BiH iza Srbije i Hrvatske


Istraživanje pod nazivom "Prepreke za ulaganje na Zapadni Balkan", predstavljeno je u petak, 13. novembra u Briselu u prisustvu ambasadora iz regiona i direktora za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pierrea Mirrela.

BiH je relativno loše prošla u razgovorima koji su vođeni sa domaćim i stranim ulagačima i na osnovu kojih je i sastavljeno ovo istraživanje, dok je najviše zanimanja domaćih i stranih ulagača za Srbiju i Hrvatsku.

Interesovanje potencijalnih investitora za BiH i Crnu Goru je podjednako, a nešto manje za Makedoniju, a kao zemlje koje su najviše učinile da razviju povoljni ambijent za biznis navode se Crna Gora i Makedonija.

Srbija i Hrvatska primjetno zaostaju za Podgoricom i Skopljem po pitanju realizovanja povoljnog ambijenta za investicije.

Korupcija najveći problem za sve

Najveći problem za domaće i strane biznismene je korupcija u regionu, koju na tabeli od najbolje ocjene - jedan do najgore - šest, ocjenjuju od četiri do šest.

Strani ulagači ističu kao problem to što država ignoriše ugovore i propise koji pogoduju slobodnoj konkurenciji i na taj način postavlja prepreke.

Biznismeni iz Hrvatske, a odmah iza nje i BiH i onda Srbije, izrazito su kritični prema poreskom sistemu.

Od svih ispitanih u regionu, biznismeni iz BiH najmanje su zadovoljni praksom oko izdavanja certifikata, akreditacija i procesa konfirmacije proizvoda. U susjednim državama smatraju da je sistem teoretski dobar, ali da ne funkcioniše u praksi, dok u BiH smatraju da nije dobar ni u jednom aspektu. Ovdje se locira i otvoren prostor za korupciju.

U BiH i Srbiji, ali i Makedoniji, nezadovoljni su i komunikacijom oko promjene pravila i propisa. Kritikovali su i mehanizme za razrješavanje sporova između države i poslovne zajednice, kao neefikasne, nepravedne, ali i podložne korupciji.

Nedovoljan angažman države

Poslovna zajednica u regionu, preko svojih privrednih komora, pozdravlja odluku vlasti da jednostrano prilagode propise onima iz EU, a svi traže pojednostavljenje carinske procedure i brže odobrenje na izuzeće od PDV-a.

Regionalni biznismeni također traže da budu više konsultovani oko obrazovanja kadrova, jer su u većini nezadovoljni stručnošću mladih radnika koji dolaze direktno iz obrazovnog sistema.

Bolna je tačka, pogotovo u Srbiji i BiH, finansiranje biznisa i traži se veća fleksibilnost banaka, pogotovo oko kamata i garancija.

Svi bez izuzetka traže obrazovaniju i efikasniju državnu administraciju.

Da se uklone ove prepreke, mala i srednja preduzeća, koja su motor razvoja, mnogo bi bolje poslovala, rečeno je na prezentaciji ovog istraživanja, u razgovoru evropskih i regionalnih predstavnika privrednih komora.

Strani ulagači u region najviše ulaze preko akvizicija i spajanja, iako, dvije trećine njih ulažu i svježi novac. Najrjeđi oblik su greenfield investicije. Stranci su uglavnom zadovoljni ambijentom oko ulaganja, makroekonomskom, kao i političkom stabilnošću regiona. Ovo se u razgovoru u predstavljanju istraživanja, povezalo sa bliskošću Evropskoj uniji i perspektivom članstva, prenijela je Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije