Do kraja godine negativne stope rasta privrede Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Do kraja godine negativne stope rasta privrede Kantona Sarajevo

Foto: Getty

Prema procjenama Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) do kraja ove godine očekuju se negativne stope rasta u najvećem broju privrednih djelatnosti što će ekonomsku sliku Kantona Sarajevo i FBiH učiniti još sumornijom, prenosi Fena.

Predsjednik PKKS-a Kemal Grebo istakao je danas na konferenciji za novinare da je ovakvo stanje u privredi rezultat neadekvatne reakcije nadležnih državnih organa na prijedloge iz privrede.

"Izostao je politički konsenzus za rješavanje nagomilanih problema u privredi, pokretanje krupnih investicionih projekata čijom realizacijom bi privreda iz faze stagnacije i pada mogla preći u fazu rasta", kazao je Grebo.

Izlaz iz krize, po njegovim riječima, ne može se osigurati restrikcijama u potrošnji nego realizacijom dobro osmišljenih razvojnih projekata.

Zahtijeva se da izvršni i zakonodavni organi svih nivoa permanentno prate stanje u privredi i realizaciju vlastitih mjera na prevazilaženju krize. Komore, kao asocijacije privrede spremne su da stave na raspolaganje sve svoje kapacitete za zajedničku aktivnost u efikasnijem rješavanju ključnih problema u privredi.

"Ako i pored ponovljenih prijedloga privrede nadležnim organima ne uslijede energičnije aktivnosti na dinamiziranju privrednog razvoja Komora će preporučiti poslovnom sektoru da rezultati u provođenju mjera na ublažavanju posljedica ekonomske krize budu osnova za opredjeljenje prema političkim opcijama na izborima u 2010. godini", istakao je Grebo.

15 prioritetnih mjera

U prijedlozima mjera koje je Komora usaglasila s privrednim subjektima je 15 prioritetnih mjera za nivo BiH, osam za nivo FBiH i 12 za nivo KS-a.

Kao ključne mjere Grebo je izdvojio da se osigura realizacija investicionog ciklusa, uvedu sistemske mjere podsticanja izvoza, te izvrši harmonizacija poreza.

Poslovni sektor traži da se pokrenu aktivnost na izmjeni Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH kao i granskih kolektivnih ugovora. Naime, u kolektivnim ugovorima nisu ugrađene odredbe da se prava iz radnog odnosa zaposlenika usklađuju s ekonomskom snagom poslovnih subjekata, tako da se oni vrlo teško provode u praksi zbog čega se stvaraju brojni sudski procesi i stvaraju nepotrebni troškovi, dodao je Grebo.

Od Vanjskotrgovinske komore BiH poslovni sektor Kantona Sarajevo traži da se izvršavanje poslova javnih ovlaštenja (detašmana) prenesu na privredne komore kantona. Trenutno ovlaštenje za obavljanje poslova detašmana je preneseno na Federalnu privrednu komoru, ali je mnogo praktičnije i racionalnije, po Grebinim riječima, da operativno-tehničke poslove vezane za detašmane obavljaju kantonalne privredne komore jer su one najbliže privrednim subjektima.

Grebo je istaknuo i zahtjev poslovnog sektora Federalnom zavodu za statistiku da unaprijedi i učini transparentnijim način i metodologiju obračunavanja prosječnih plaća.

"Vrlo je važno da one budu realno prikazane jer služe kao osnova za obračun plaća u jednom broju neprivrednih institucija i za razna socijalna izdvajanja. Jednostavnije rečeno, privrednici ističu da se u privredi iskazuju veće plaće od realnih na osnovu kojih se izračunavaju i pravdaju visoke plaće u vanprivrednim institucijama", kazao je Grebo, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije