Szunyog: Biti u EU znači viši kvalitet života

Radiosarajevo.ba
Szunyog: Biti u EU znači viši kvalitet života

Tomáš Szunyog, ambasador Republike Češke u BiH, u intervjuu za portal Reci.ba na pitanje zašto je običnom čovjeku važan ulazak njegove zemlje u Evropsku uniju i šta se mijenja u njegovom svakodnevnom životu, odgovorio je slijedeće: "Za mene lično, a ja sam odrastao u 80-im godinama prošlog stoljeća, biti dio Evropske unije, odnosno dio evropske porodice je osjećaj slobode.“

„Odrastao sam iza željezne zavjese i zato mi je i danas nevjerovatno kada putujem u druge evropske zemlje bez kontrola na granicama i to je na psihološkoj ravni vrlo važno. Mogu putovati iz Praga u Lisabon i niko me neće provjeravati, kontrolirati moj prtljag i tome slično. To je vrlo važno. Također, vrlo je bitno, za nekog poput moje djece, nekog mlađeg, mogućnost studiranja, života ili rada u zemljama EU – bezbroj je mogućnosti koje se pružaju za mlađe generacije. Naprimjer – moj sin može jednu godinu, kroz programe razmjene, studirati u Njemačkoj. Moja kćerka sada studira u Velikoj Britaniji i to je u mogućnosti jer su svi građani EU jednaki, nema nikakve diskriminacije i svi su kao građani jedne zemlje, bez obzira što dolaze iz različitih država“, kaže češki ambasador.

Szunyog dodaje da je poboljšanje životnog standarda je, po češkom ambasadoru, jedna od najbitnijih značajki ulaska u Evropsku uniju: „Također, ulaskom moje zemlje u EU – bitno je povećan kvalitet života, ne samo životnog standarda nego i infrastrukture. Iako smo uspješno izveli transformaciju, integracijom u EU, mislim da smo još ispod prosjeka standarda EU i još uvijek primamo novac iz evropskih fondova za infrastrukturu, projekte zaštite okoline, poljoprivredu… Biti građanin EU, u osnovi, poboljšava vaš životni standard i kvalitetu življenja.“

„Recimo, za češke građane je jedna stvar bila posebno bitna u tom kontekstu. Naime, tokom 20. stoljeća naša zemlja je često bila predmetom različitih međunarodnih sporazuma, a pritom mi nismo imali priliku da uzmemo učešće u odlučivanju – to nam se dešavalo prije Drugog svjetskog rata, poslije njega…, to je bila neka vrsta psihološke blokade za nas – jer su drugi odlučivali za nas, ali bez nas. I onda, odjednom, sjedili smo za stolom gdje su se donosile odluke. To je vrlo važno kako za zemlju tako i za njene građane – da mi donosimo odluke, a ne neko drugi umjesto nas“, kaže u intervjuu za Reci.ba, ambasador Republike Češke u BiH, Tomáš Szunyog, odgovarajući na pitanje šta se promijenilo u njegovom, odnosno životu građana njegove zemlje kad je Češka postala članica EU.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak