Objavljeni brojevi: Zemlje EU-a za godinu poslale velike količine oružja i municije Ukrajini

1
AA

Ugovori EU-a ne dozvoljavaju Uniji korištenje svog redovnog budžeta za financiranje vojnih operacija, pa je EU putem izvanbudžetskog Europskog fonda za mir obezbijedila vojnu pomoć od 3,6 milijardi eura.

Prvi put u svojoj historiji Europska unija (EU) finansirala je oružjem treću zemlju za vojne operacije. Zemlje članice EU-a su u proteklih godinu dana isporučile Ukrajini različito oružje, municiju, pružili protivzračnu odbranu i drugu vojnu opremu.

Slanje oružja Kijevu na dnevnom redu zemalja članica je od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija započela rat u Ukrajini.

Pogledajte kakva atmosfera vlada na koncertu Amire Medunjanin

EU je prvi put u svojoj historiji odlučila finansirati nabavku i isporuku oružja i druge vojne opreme. Ugovori EU-a ne dozvoljavaju Uniji korištenje svog redovnog budžeta za financiranje vojnih operacija, pa je EU za ove potrebe koristila izvanbudžetski Europski fond za mir.

U tom kontekstu, 26. februara isporučena je prva pomoć vrijedna 500 miliona eura. EU je također pokrenuo program za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika u novembru 2022.

Infografika: Anadolija: Koje su zemlje poslale koliko oružja Ukrajini?

Iznos vojne pomoći koju je EU do sada pružio Ukrajini u okviru navedenog fonda dosegao je 3,6 milijardi eura. Isporuka vojne opreme je u nadležnosti država članica.

Iako su zahtjevi Ukrajine za teškim naoružanjem, modernim tenkovima, projektilima dugog dometa i ratnim avionima izazvali stalne rasprave u zemljama EU-a, mnoge zemlje članice posebno Njemačka, isporučile su Ukrajini vojnu opremu u roku od godinu dana.

Novinar Anadolije je povodom prve godišnjice od početka rata prikupio dostupne podatke o vojnoj pomoći europskih zemalja Ukrajini.

Njemačka

Nakon dugih rasprava, Njemačka je konačno odlučila poslati 14 borbenih tenkova Leopard 2 A6 u Ukrajinu, čija bi isporuka trebala biti realizovana do kraja marta.

Njemačka, koja je prethodno poslala tri sistema protivzračne odbrane IRIS-T SLM i raketni sistem protivzračne odbrane PATRIOT, 37 oklopnih protivzračnih tenkova GEPARD i njegovih približno 6.000 streljiva, 500 STINGER i 2.700 protivzračnih projektila STRELA te haubice 155 mm u okviru zajedničkih projekata sa Holandijom, Danskom i Norveškom.

Njemačka je također poslala municiju za raketne bacače, radare za zračni nadzor, rezervne dijelove Mi-24, izviđačke bespilotne letjelice, odbrambene senzore bespilotnih letjelica, ometače signala, prikolice, jedinice za vuču, minolovce i vozila za čišćenje i tenkove, teške i srednje sisteme mostova, oklopna vozila i razna lahke i teška vozila.

Francuska

Od početka rata Francuska je Ukrajini vojno pomogla sa pošiljkama u vrijednosti 550 miliona eura.

Osim kaciga, zaštitnih prsluka, dvogleda za noćno gledanje i medicinskih pomagala, francuski vojnici obučavali su 400 pripadnika ukrajinske vojske.

Francuska, koja je poslala oko 100 lahkih borbenih tenkova tipa AMX10-RC, stotine protivtenkovskih projektila, uključujući šest topova TRF1 i 18 topova CAESAR, te dva višecjevna bacača raketa tipa LRU, obavezala se poslati stotine protivzračnih odbrambenih raketa Mistral te sisteme protivzračne odbrane Crotale i Mamba SAMP-T.

Holandija

Tokom 2022. godine Holandija je isporučila Ukrajini municiju, opremu i oružje, uključujući 200 raketa Stinger, 50 lansera FIM-92 Stinger, 50 protivtenkovskih granata DM72A1, projektila AMRAAM u vrijednosti od 15 miliona eura i neodređenu količinu projektila Harpoon. 

Holandija, koja je Ukrajini isporučila 90 tenkova T-72 u sklopu 120 miliona eura vrijednog vojnog paketa podrške za teško naoružanje sa SAD-om i Češkom, najavila je da će najmanje 100 borbenih tenkova Leopard 1 s rezervnim dijelovima biti kupljeno od Njemačku i poslano Ukrajini.

Italija

Od početka rata, Italija je isporučila oružje u različitim količina u skladu s pet različitih dekreta koje je usvojio parlament te zemlje tokom 2022.

Prema informacijama objavljenim u italijanskim medijima, Ukrajini je dodijeljeno 450 miliona eura pomoći s pet zasebnih dekreta. Predstavljene su haubice 155 mm, protivtenkovske rakete MILAN, minobacači 120 mm, različiti mitraljezi i njihovo naoružanje, oklopni transporteri, kamioni i sanitetski pribor, gdje tačan broj nije poznat.

Ukrajinski snajperisti prolaze intenzivnu obuku kada ne borave na frontu, vojnici sve spremniji

Španija

Kada je riječ o Španiji stigli su sistemi protivzračne odbrane Hawk i Aspide, topovska municija, zimske vojne uniforme, 22 laka vojna vozila i 30 vozila hitne pomoći.

Španija je isporučila Ukrajini 6,7 miliona pušaka i pištolja s prigušivačima i optičkim nišanima za njih, 7,2 miliona granata, dimnih kapsula, mina, razornih bombi, torpeda i raketa, 3,7 miliona oklopne opreme, kaciga, zimskih kaputa, te poslala zaštitnu uniformu.

Američki zastupnici pozivaju predsjednika Bidena da Ukrajini pošalje avione F-16

Poljska

Poljska, koja je Ukrajini isporučila 250 tenkova sovjetskog tipa, planira isporučiti Ukrajini i 60 modernih tenkova, uključujući 14 Leoparda 2, u sljedećih mjesec dana, s 1.000 komada municije.

Osim protivzračnih topova S-60 sa 70.000 komada municije, Poljska je donirala pakete za obuku za 42 borbena vozila pješadije. Osim toga, Poljska nastavlja Ukrajini isporučivati ​​haubice 155 mm KRAB i raznu municiju.

Nova pomoć Ukrajini: Nizozemska, Njemačka i Danska šalju 100 tenkova Leopard

Poljska je poslala i višecijevne raketne bacače, raketne sisteme zemlja-zrak, samohodne topničke sisteme, raketne sisteme zrak-zrak, izviđačke bespilotne letjelice, prenosne sisteme protivzračne obrane, minobacače i više od 40.000 kaciga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak