Upoznavanje sa ratnim dešavanjima u BiH: O ratu i genocidu u Srebrenici u Italiji se malo toga zna

2
DW

Andrea Rizza Goldstein je nakon jedne radionice sa djecom bez roditelja u Tuzli 2006. godine, gdje je bio sa svoje dvoje djece, sasvim slučajno po prvi put došao u Srebrenicu na prijedlog aktivistkinje, nedavno preminule, doktorice Irfanke Pašagić.

"Do tada gotovo da ništa nisam znao o Srebrenici i kako su tada sa mnom bila moja djeca, devetogodišnja kćerkica i trinaestogodišnji sin, ostao sam samo jedan dan. Puno stvari mi nije bilo jasno ali sam shvatio da se tu desilo nešto strašno veliko", kaže Andrea.

Po povratku u Italiju najprije je volonterski radio za Fondaciju "Aleksander Langer" koja je u Srebrenici dugo prisutna i od 2010. godine stalno radi za njih na raznim projektima, najčešće kao organizator, vođa i prevodilac za grupe mladih ali i starijih Italijana koji dolaze u okviru višednevnih ekskurzija u Bosnu i Hercegovinu, u kojima je nazaobilazna posjeta Srebrenici.

Kada se Kate Middleton vraća kraljevskim dužnostima? Oglasila se Kensingtonska palača

"Za ovih desetak godina, iako nas je jedno vrijeme zaustavio koronvirus, po mojoj slobodnoj procijeni u Srebrenicu sam doveo više od 2000 ljudi, mahom srednjoškolaca, ali i onih starijih, kaže on.

Na pitanje šta najviše zanima mlade Italijane, odgovara: "Najviše ih zanima zašto nama na Zapadu, tako da kažem, još uvijek nije jasno gdje je Evropa. Kada je počeo rat u Ukrajini bio je to kolektivni šok i pitali smo se kako je moguće da se dešava rat u Evropi, prvi nakon Drugog svjetskog rata? Kao da rata u Bosni nije bilo, jer se to kod nas ne smatra evropskim ratom.

Ćamil Duraković i Christian Schmidt: 'Potrebno osigurati sigurnost povratnika u RS'

Mislim da mi na Zapadu, vrlo malo ili gotovo ništa ne znamo o raspadu Jugoslavije i ratovima koji su se ovdje vodili, da se mi kao Evropljani ne želimo suočiti sa odgovornišću međunarodne zajednice, za lošu medijaciju prije rata, grozan pristup tokom rata i haos, totalni kolonijalizam Zapada, poslije rata."

"Moj utisak je da je Srebrenica mrtav grad"

Mladi koje on dovodi u ovah bh. gradić su, kako kaže, učenici završne godine srednje škole i oni o istoriji 20. vijeka o ratu u Jugoslaviji uče na pola stranice. Bio je maskr, bio je genocid u Srebrenici, a to se tako smatra zato što Balkanci oduvijek ratuju i to je evropsko bure barauta, pojašnjava.

U dosadašnjem radu je iskusio da mladi koje dovodi u BiH ne mogu da shvate kako to da raspad Jugoslavije, koja je Italiji bila susjed, nema nikakav prostor u njihovom javnom narativu i o tome se ništa ne uči u školi. Ali, kada dođu ovdje, naglašava sagovornik DW-a, godinama im u sjećanju ostaju susreti i priče svjedoka ratnih dešavanja jer slušaju o tome iz prve ruke, od ljudi koji su to doživjeli.

"Zovem se Federika, moj prvi utisak po dolasku u Srebrenicu je da je ovo mrtav grad, za razliku od Sarajeva. Čini mi se da ovdje nema snage i želje da se vrati život kakav je nekada bio, valjda zbog dimenzija onog što se tu desilo", kaže ova mlada Italijanka i dodaje da će najduže pamtiti oči i tužne poglede ljudi, svjedoka zla, koji su preživjeli.

Borba za istinu i u Chicagu: Negatori genocida pokušali poništiti rezoluciju o Srebrenici!

Danijel ima bosanske korijene. Majka mu je iz Rogatice a otac iz Goražda. On se rodio u izbjeglištvu u Italiji. Kaže da je ono što je saznao daleko strašnije i teže od toga što je već slušao od svojih roditelja koji mu nikada nisu govorili o detaljima. I na njega je Srebrenica tokom dolaska ostavila utisak grada bez života:

"Izgleda mi kao mrtav grad, ubijen grad i kao da se od rata ništa nije promijenilo jer za to nema snage. Tek sada shvatam razmjere genocida. Na prvoj prezentaciji u Memorijalnom centru nisam mogao ostati do kraja, izašao sam napolje jer sam bio jako potresen onim što sam čuo i vidio."

Upoznavanje sa ratnim dešavanjima u BiH i regionu

Program, obično, sedmodnevnih dolazaka grupa učenika iz Italije je koncipiran tako da oni za to vrijeme pokušaju steći utisak o BiH, o vremenu prije rata, ratnim dešavanjima, a posebno onim u Srebrenici.

IGK traži od UN-a da proglasi 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

"Dolaskom u Sarajevo na neki način stvaramo sliku o tome kakva je Bosna bila prije. Mladi na jednom mjestu  vide pravoslavnu i katoličku crkvu, džamije, jevrejsku sinagogu. Obično imamo i susret sa Hasanaom Hasanbegovićem, veteranom rata koji je prvi pokrenuo dijalog sa veteranima drugih zaraćenih strana. On ima fenomanalan antiratni pristup, nije nacionalista i njegovo gledanje na nacionalističke politike u BiH veoma je zanimljivo i poučno za naše učenike. Ranije, dok je bio živ, imali smo fenomenalne susrete sa gospodinim generalom Divjakom. Zatim, organizujemo susrete sa Ajnom Jusić, Hasanom Nuhanovićem i drugima", kaže Andrea Rizza Goldstein.

Tokom boravka u Sarajevu gosti iz Italije posjećuju razna mjesta kao npr Tunel spasa, Muzej ratnog djetinjstva, Vijećnicu u kojoj, kako Andea kaže, često imaju priliku vidjeti jako zanimljive izložbe iz kojih mogu mnogo naučiti. Nakon toga, oni dolaze u Sreberenicu gdje obično ostaju tri dana. Prvo se u Memorijalnom centru upoznaju sa događajima u Srebrenici od '92. do '95. a potom jedan dan borave i u selu Osmače.

DW: Selo Osmača

"Osmače su prirodni teatar, ako se tako može reći, kako bi se najbolje razumijelo šta je to bilo etničko čišćenje. Prije rata tu je bilo 943 stanovnika a sada ih ima 45. Više od polovine muških stanovnika (495)  je ubijeno od '92-do '95. najviše u julu '95. Tamo imamo i susret sa Muhamedom Avdićem u nekadašnjoj školi gdje je njegov otac prije rata bio direktor a kojeg je granična policija Srbije 31. jula 1992. godine predala vojnoj policicij RS i od tada mu se gubi svaki trag.", pojašnjava Andrea.

Članovi grupa Italijana koje on dovodi zatim se susreću sa članovima udruženja ADOPT Srebrenica (Prihvati Srebrenicu) koji rade na očuvanju vrijednosti zajedništva i sjećanja na prošlost i provode druge zanimljive projekte pod pokroviteljstvom italijanskih fondacija. Tu imaju priliku čuti i priče pojedinih Srba koji su takođe članovi ovog multietničkog udruženja. Pri odlasku iz Srebrenice u Bratunac posjećuju groblje srpskih žrtava rata i zatim odlaze u Tuzlu, gdje se upoznaju sa radom ICMP odjeljena Međunarodne komisije za nestale i identifikaciju ekshumiranih žrtava rata.

DW: Zijo Ribić

U Tuzli imaju i susret sa Zijom Ribićem koji je kao osmogodišnji dječak romske nacionalnosti 1992. godine jedini preživio strijeljanje i stravičan maskr u zvorničkom selu Skočić u kojem je izgubio svih devet članova porodice: roditelje, šest sestara i brata. Nerijetko posjećuju i Mostar i Vukovar, kako bi i na tim mjestima stekli sveobuhvatniju sliku šta se na ovim prostorima dešavalo ratnih '90-tih godina, piše Deutche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak