Uoči Kopenhagena: Karta klimatskih promjena

Radiosarajevo.ba
Uoči Kopenhagena: Karta klimatskih promjena


U Londonu je vlada Velike Britanije jučer predstavila kartu koja prikazuje globalne posljedice u slučaju da se klimatske promjene ne zadrže ispod 2 stepena Celzijusa. Ostalo je samo 45 dana prije početka međunarodnih razgovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i britanski ministri urgiraju da se postigne najambiciozniji mogući dogovor kako bi se izbjegli ovi opasni učinci.

Karta koju su David Miliband, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, i Ed Miliband, britanski ministar za klimatska i energetska pitanja, zajedno sa vodećim britanskim znanstvenikom John Beddingtonom, predstavili u londonskom Muzeju nauke, izrađena je na osnovu najnovijih nalaza stručnjaka iz Met Office Hadley centra i drugih vodećih naučnika u ovoj oblasti. Na posteru su naglašene neke od posljedica koji se mogu pojaviti ako se globalna prosječna temperatura poveća za 4 stepena Celzijusa iznad pre-industrijske klimatske srednje razine.

Britanska vlada u periodu prije decembarskih međunarodnih razgovora o klimatskim promjenama u Kopenhagenu ima za cilj da se postigne sporazum koji će u što većoj mjeri ograničavati klimatske primjenu na 2 stepena Celzijusa. Povećanja preko 2 stepena će imati ogroman uticaj na svijet.

Poster prikazuje da prosječno povećanje od 4 stepena se neće ravnomjerno desiti u svijetu. Zemlja će se brže zagrijavati od mora, veća povećanja temperature će se desiti na višim paralelama, posebno na Arktiku.

Prosječna temperatura tla će biti 5,5 stepeni iznad pred-industrijske srednje razine.

Uticaj na ljudske aktivnosti koji je prikazan na karti je samo dio onoga šta se može desiti i naglašava ogroman uticaj na raspoloživost vode, poljoprivrednu proizvodnju, ekstremne temperature i suše, rizike od šumskih požara i povećanje razine mora.

Očekuje se smanjenje poljoprivrednih prinosa svih značajnih žitarica u svim glavnim područjima proizvodnje. Polovina himalajskih glečera će biti značajno smanjena do 2050. godine, što će dovesti do toga da 23% stanovništva u Kini bude uskraćeno za izvore vode koji nastaju topljenjem glečera a od vitalnog su značaja u periodima suše.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, David Miliband kazao je: “Mi se ne možemo nositi sa svijetom u kom je temperatura povećana za 4 stepena. Ova karta jasno prikazuje skalu izazova s kojima se danas susrećemo – klimatske promjene su zaista globalni problem koji zahtjeva globalno rješenje, a to nam je rješenje nadohvat ruke. Ali da bi se posvetili ovom problemu, svi mi – ministri vanjskih poslova, ministri okoliša, finansijski sektori, odjeli za odbranu i svi drugi dijelovi vlasti i društva – moramo zajedno raditi na očuvanju globalnih temperatura na nivou do 2 stepena. Samo tako možemo svesti na minimum ogroman sigurnosni rizik koji predstavlja svijet sa temperaturama povećanim za 4 stepena."

Ed Miliband, ministar za klimatska i energetska pitanja, kazao je: “Ova karta pokazuje da uoči decembarskih razgovora u Kopehagenu ulozi ne mogu biti veći. Britanski naučnici pomogli su u izradi ilustrovanog prikaza katastrofalnih posljedica ako svijet ne uspije ograničiti globalni porast temperature na 2 stepena. Preostalo je manje od 50 dana za postizanje dogovora i Velika Britanija čini sve da ubijedi zemlje svijeta da je neophodno da se aktivno uključe kako bi postigli dogovor koji bi nas sve zaštiti od svijeta sa temperaturama povećanim za 4 stepena.”

Ljubaznošću Britanske ambasade u BiH, objavljujemo ovu kartu:






radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak