Ukrajina dopustila Mađarskoj snabdijevanje ruskim gasom: Čak su zadovoljni time

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajina dopustila Mađarskoj snabdijevanje ruskim gasom: Čak su zadovoljni time

Sporazumom će ruska energetska firma Lukoil, čijim je proizvodima trenutačno zabranjen ulazak u Ukrajinu, svoju naftu prodavati mađarskom energetskom divu MOL-u, a on je zatim može slati preko Ukrajine u EU.

"Firma MOL objavila je da je trenutno vlasnik proizvoda koji prolazi kroz Ukrajinu i mi smo zadovoljni time", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u utorak, 10. septembra odgovarajući na pitanje Politica.

"Ovo nije ruska firma, ovo je MOL-ova firma koja prenosi svoje proizvode kroz ukrajinski sistem." Ukrajina je tokom ljeta zabranila Lukoilovim proizvodima da pređu preko granice, uznemirivši Mađarsku i Slovačku, zemlje koje dobivaju rusku naftu naftovodom preko Ukrajine.

Intervju | Merima Lepić-Redžepović: "Ovo je tek početak isticanja domaćih tekstova"

U priopćenju je MOL rekao da će 'preuzeti vlasništvo nad pogođenim količinama sirove nafte na granici Bjelorusije i Ukrajine' počevši od ponedjeljka.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs pohvalio je zaobilazno rješenje. "Pozdravljamo rješenje koje dolazi iz MOL-a", rekao je. Prijedlog je prvotno otkrio Gergely Gulyás, dužnosnik u privatnom uredu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Volodimir Zelenski: Imam plan za pobjedu, prisilit će Rusiju da prekine rat

"Čim budemo mogli potpisati ugovore s ukrajinskom stranom, oni će stupiti na snagu", rekao je, dodajući da bi koštalo dodatnih 1,50 dolara (2.65 KM) po barelu da bi se osigurao tranzit izvan prethodnih sporazuma.

Mađarska je isprva tvrdila da će ograničenja na uvoz Lukoilove nafte izazvati krizu, a EU je više puta odbila da interveniše, rekavši da su se tokovi nafte nastavili na prijašnjim razinama. U međuvremenu su zemlje EU-a izrazile frustraciju time što Budimpešta učinkovito zarađuje na ruskoj energiji dok se ostatak kontinenta mora odreći tog novca.

Izuzeće od sankcija

Mađarskoj je dopušten uvoz ruske nafte na temelju izuzeća iz sankcija koje je dobila prije dvije godine. Iznimka je bila zamišljena kao privremena mjera, ali Mađarska je zapravo povećala uvoz nafte preko ukrajinskog naftovoda za 50 posto od 2021. godine.

MOL je također zabilježio rekordan porast dobiti. Budimpešta, koja je suočena s gospodarskom krizom, profitirala je od velikih poreza koje plaća ta firma.

Čini se da se Mađarska i susjedna Slovačka također zalažu za sličan sporazum koji bi im omogućio nastavak uvoza ruskog plina preko Ukrajine krajem ove godine, kada istekne tranzitni ugovor, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak