Šta Amerikanci znaju o Islamu

Radiosarajevo.ba
Šta Amerikanci znaju o Islamu


Američki muslimani nastoje da Amerikance nauče nešto o islamu. Neki distribuiraju primjerke Kurana prevedenog na engleski jezik, dok drugi organiziraju izložbe podsjećajući ovdašnju javnost da su muslimani integralni dio Amerike još od 17. stoljeća.

Odgovori na nedavno sprovedenu anketu svjedoče o tome koliko Amerikanci malo znaju o islamu:

- U suštini, učenje islamske vjere je, u stvari, nasilje..

- Zaista ne znam ništa o muslimanima, ne mogu reći da znam mnogo o njima. Ne znam zaista u šta oni vjeruju ili ko pripada toj religiji…

- Strah me od toga, da budem iskren. Izaziva neki strah u meni nakon što sam ovdje bio 11. Septembra i vidio one avione kako se zalijeću…


Uz ovakva gledanja na islam, vjerovatno više uobičajena u američkom društvu nakon terorističkih napada 2001., Vijeće za američko-islamske odnose, CAIR, vodeća američka organizacija za zaštitu gradjanskih prava muslimana, započela je kampanju pod nazivom „Podijeli Kuran" - kako bi Amerikance obrazovala o islamu. Ova grupacija se nada da će svoj cilj postići time što će izabranim liderima ove zemlje i drugim koji utječu na javno mnijenje - podijeliti besplatne kopije svete islamske knjige.

"Mora postojati trajan napor da slušamo jedni druge, da učimo jedni od drugih, da poštujemo jedni druge i da tražimo ono što nam je zajedničko. Kao što nas sveti Koran uči: "Znaj da ima Boga i uvijek govori istinu." To je ono što ću ja danas pokušati da uradim", rekao je nedavno u Kairu, Barack Obama.

Kad je američki predsjednik u svom junskom govoru muslimanima svijeta iz Kaira - citirao dijelove Korana, lideri američkih muslimana vidjeli su to kao priliku da se o ovoj svetoj knjizi sazna više u ovoj zemlji gdje su islamska učenja nepoznata ili pogrešno tumačena.

Nihad Awad, je izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose u razgovoru za Glas Amerike kaže sljedeće:

"On je naširoko citirao Koran, njegove univerzalne poruke o svetosti ljudskog života, o rasnim razlikama i jednakopravnosti, o tome kako je važno govoriti istinu".

Jedan od programskih ciljeva ove organizacije je da se dopre do lokalnih izabranih zvaničnika, do profesionalaca u medijima i drugih koji oblikuju javno mnijenje ili odredjuju politiku. Nihad Awad kaže da će poklanjanje Kurana njima pomoći da bolje razumiju islam, na osnovu Kurana, a ne na bazi senzacionalističkih priča iz medija.

"Željeli bismo da ljudi sami utvrde vrijednosti za koje se zalaže Kuran, koji daje jasne upute i pouke koje slave život, slave doprinos i medjuvjerske odnose, naporan rad i vjeru u Boga", kaže gospodin Awad.

Program „Podijeli Kuran" je dugoročna inicijativa i američki muslimani su pozvani da sponzoriraju distribuciju prijevoda ove knjige, koji sadrži arapski i engleski tekst i engleske komentare, za njihove lokalne zvaničnike.

Izložba o zaboravljenim korijenima muslimana u Americi, još je jedan mogući pristup za kojeg američki muslimani vjeruju da će pomoći u edukaciji Amerikanaca o islamu. Amir Nashid je kustos koji obilazi Ameriku sa svojom izložbom o istoriji muslimana u Americi od 17. vijeka:

"Ovo će pomoći da oni saznaju da smo mi utkani u Ameriku, da je to dobro dokumentirano i da nismo mi ti koji su to zabilježili. To je u njihovim bibliotekama, u knjigama njihovih istorijskih društava, i na njihovim grobljima", kaže on.

Dugo je trebalo dok televizijska serija KORIJENI, konačno, nije pomogla da Amerikanci zaista nauče nešto iz istorije Afro-Amerikanaca. Na tom iskustvu, ova izložba nazvana "Zaboravljeni korijeni", namijenjena je prevashodno ne-muslimanskim Amerikancima.

Sveti mjesec Ramazana, koji je u toku, takodje je prilika da američki muslimani svoje sunarodnike, ne-muslimane, nauče još nešto o islamu.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak