Smrtonosni virus koji pogađa trudnice i fetuse se širi Južnom Amerikom: Ima slučajeva i u Europi

1
Radiosarajevo.ba
Smrtonosni virus koji pogađa trudnice i fetuse se širi Južnom Amerikom: Ima slučajeva i u Europi

Putnicima u Latinskoj Americi upućene su preporuke da budu „budni“ nakon što je otkriveno 19 slučajeva virusa Oropouche kod turista koji su se vratili u Evropu.

Španija, Italija i Njemačka prijavile su infekcije kod brojnih pacijenata koji su nedavno putovali u Kubu i Brazil, gdje su epidemije virusa izazvale uzbunu među zdravstvenim ministarstvima.

U junu i julu prijavljeno je ukupno 15 uvezenih infekcija u Španiji, pet u Italiji i dvije u Njemačkoj, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

FUP u akciji: Pronađena osoba koja je sarajevskim školama slala lažne dojave o postavljenim bombama

ECDC je upozorio na umjerenu prijetnju za putnike koji posjećuju Brazil, Boliviju, Kolumbiju, Peru i Kubu, gdje se virus Oropouche (Orov) trenutno širi. Dodali su da nedavni podaci ukazuju da virus može uzrokovati mrtvorođenčad i urođene mane.

„Uticaj Orov infekcije na trudnice, fetuse i novorođenčad mogao bi stoga biti veći nego na opću populaciju“, naveli su.

Nova varijanta virusa COVID se brzo širi: Stručnjaci upozoravaju na ljetni val zaraze

Do sada je većina slučajeva prijavljena u Brazilu, ali je virus također otkriven u Boliviji, Kolumbiji i Peruu.

Ministarstvo zdravlja Kube prvi put je prijavilo slučajeve virusa Oropouche 27. maja. Od tada je potvrđeno ukupno 74 slučaja – većina njih u provincijama Santiago de Cuba i Songo La Maya.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Brazila, do 28. jula registrovano je ukupno 7.286 slučajeva OROV-a u 21 brazilskom saveznom okrugu, što je nekoliko puta više od broja infekcija zabilježenih tokom cijele 2023. godine.

Stručnjaci upozoravaju: ‘Pandemija COVID-19 izgledat će bezazleno naspram onoga što dolazi'

Dr. Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial College Londonu, upozorio je na „pravu potrebu za budnošću“ s obzirom na brzo širenje virusa.

"Oropouche se ovog ljeta širi u Americi – stoga je to zabrinutost za ljude tamo i za turiste", rekao je.

Oropouche je dio porodice arbovirusa koja uključuje virus Zika i virus dengue groznice. Obično se nalazi u amazonskoj prašumi i širi se prvenstveno ugrizom crnih muha.

Naučnici istražuju dva smrtna slučaja: Pojavile se sumnje da je bolest zombi jelena prešla na ljude?

Pacijenti obično razvijaju groznicu tri do osam dana nakon infekcije. Uobičajeni simptomi uključuju osip, glavobolje i bolove u mišićima ili zglobovima. Neki mogu također doživjeti gastrointestinalne simptome i preosjetljivost na svjetlost.

ECDC je preporučio laboratorijsko testiranje na Oropouche kada drugi testovi za bolesti poput dengue groznice, chikungunje ili Zika budu negativni.

Krajem prošlog mjeseca, Brazil je prijavio prva smrtna slučaja od virusa nakon što su dvije žene u dvadesetim godinama preminule od bolesti u sjeveroistočnoj državi Bahia.

Haraju virusi i respiratorne infekcije: Još jedna bolnica u BiH zabranila posjete

U odjeku izbijanja Zika virusa koje je zahvatilo kontinent 2015. godine, virus je povezan s mrtvorođenjem i urođenim manama.

Ministarstvo zdravlja Brazila je ranije ovog mjeseca izvijestilo da je u toku istraga osam slučajeva direktnog prenosa s majke na fetus, od kojih su četiri u Pernambuco, jedan u Bahiji i tri u Acreu.

Dr. Paul Hunter, profesor medicine na Univerzitetu u East Angliji, rekao je da bi savjetovao „protiv neobaveznih putovanja u zaražena područja za trudnice“.

Dodao je da je „skoro siguran“ da ima više infekcija u Evropi nego što je trenutno prijavljeno.

Profesor Altmann je izrazio zabrinutost da bi oropouche jednog dana mogao da se proširi na Južnu Evropu i Sjevernu Ameriku, s obzirom na to da „vektori koji prenose virus uspijevaju u proširenom geografskom području zbog globalnog zagrijavanja", piše Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak