Putin u strahu: Kremlj uputio strogo naređenje medijima

5
Radiosarajevo.ba
Putin u strahu: Kremlj uputio strogo naređenje medijima

Ruskim državnim medijima naređeno je da se ne fokusiraju na priče o ruskim generalima, zbog straha da bi bilo kakav uspjeh na bojnom polju u Ukrajini mogao pretvoriti jednog od njih u suparnika predsjedniku Vladimiru Putinu, javlja Times.

Iako prokremaljski mediji često hvale ruske časnike i vojnike, radije ne ističu postignuća viših vojnih komandanata.

"Kada bi postojao general o kojem se stalno govori, neko ko se često pojavljuje u vijestima, on bi neizbježno postao popularan. Dobio bi zasluge za pobjedu. Ko zna u što bi se ta popularnost mogla pretvoriti među pobornicima rata", rekao je izvor blizak Kremlju za oporbenu web-stranicu Meduza.

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Tvrdolinijaši u Rusiji sve su više ljuti na Putina zbog njegovog odbijanja da naredi opću mobilizaciju ili da pokrene raketne napade na ključne vladine zgrade u središtu Kijeva.

Putin donio novu uredbu za stanovnike Ukrajine

Drugi izvor je rekao da je Putin oprezan zbog vojnih lica koja bi se moglo usporediti s danas pokojnim generalom Aleksandrom Lebedom, vojnim zapovjednikom koji je stekao popularnost zbog okončanja prvoga čečenskog rata, kao i zbog pomaganja u osujećivanju KGB-ove zavjere protiv Mihaila Gorbačova 1991.

Lebed je stoga bio spominjan kao mogući nasljednik predsjednika Jeljcina još prije Putinova meteorskog uspona u Kremlju. Putin, koji je ponovno pokrenuo sukob u Čečeniji nakon dolaska na vlast, kasnije je rekao da je Lebedovljev mirovni sporazum izdaja ruskih interesa.

Lebed je poginuo u padu helikoptera u Sibiru 2002. i krenule su glasine da su helikopter možda sabotirali generalovi unutarnji neprijatelji. Putin se "jasno sjeća devedesetih" i ne želi da se pojavi "još jedan general Lebed", rekao je izvor.

Ovo je ispovijest Putinovog plaćenika iz Grupe Wagner: Otkrio koliko je zarađivao

Do ovog naloga medijima došlo je nakon što se oko 150 ruskih vojnika iz siromašnog područja u istočnom Sibiru vratilo kući nakon što su raskinuli svoje vojne ugovore, što je najnoviji izraz nezadovoljstva među Putinovim trupama. Ti vojnici su stigli u Burjatiju prošlog vikenda, rekla je Aleksandra Garmazapova, aktivistica oporbene skupine Slobodna Burjatija.

"Napravili ste pravi izbor: spasili ste svoje živote i živote drugih!", napisala je. "Nemojte se boriti za Putinove ambicije. Ti ćeš umrijeti, a on će dobro jesti, dobro spavati i graditi sebi još jednu zlatnu palaču."

Putin postavio novog zapovjednika invazije na Ukrajinu: "Nevjerovatno je okrutan"

Ogromna većina ruskih vojnih gubitaka bila je među trupama iz Burjatije, Dagestana i Kalmikije. Tri regije su među najsiromašnijim u Rusiji, a mnogi vojnici koji su poginuli nisu etnički Rusi. Otprilike desetak žena iz Burjatije nedavno je objavilo video pozivajući svoje muževe da se vrate kući iz ruskog "nepravednog" rata u Ukrajini. Kažu da su bili prevareni da idu na obuku u Bjelorusiju, a navodno im se prijetilo i sudom ako se odbiju boriti.

Kritičari kažu da Kremlj namjerno koristi trupe iz udaljenih i ekonomski slabih regija kao "topovsko meso" jer se boji porasta antiratnog raspoloženja ako se mladići iz Moskve počnu vraćati kući u vrećama za leševe.

Procjenjuje se da je između 15.000 i 36.000 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru, a da ih je manje od deset iz Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak