Početak rada Evropskog servisa za vanjske poslove

Radiosarajevo.ba
Početak rada Evropskog servisa za vanjske poslove


Prošle srijede, iza zatvorenih vrata, u Briselu je održan sastanak evropskih ambasadora i visoka predstavnice EU, Catherine Ashton, na kojem je dogovoren početak uspostavljanja Evropskog servisa za vanjsku politiku, institucije koju mnogi nazivaju prvim evropskim ministarstvom vanjskih poslova.

"Uspostava Evropskog servisa za vanjske poslove nije moguća za jedan dan. Ono što se dogodilo ove sedmice - to je da smo vrh menadžmenta Evropskog servisa stavili u pogon. Međutim, u vrijeme štednje, jednostavno nismo željeli oko svega toga praviti veliku gužvu. Riječ je o važnom ali ne i jedinom koraku koji treba preduzeti kako bismo stvorili servis koji služi građanima EU“, kazala je glasnogovornica Catherine Ashton, Maja Kocijančić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Riječ je o važnom ali ne i jedinom koraku koji treba preduzeti kako bismo stvorili servis koji služi građanima EU, dodala je Maja Kocijančić.

Prioriteti nove institucije EU-a biće rješavanje klimatskih promjena, uređivanje odnosa sa SAD-om i strateškim partnerima, posebno Kinom,razvoj, borbe protiv siromaštva, borba za ljudska prava, stabilnost, demokratiju, navodi izvori biliski sastanku u Briselu.

Ipak nova evropska institucija, koju neki vole da zovu prvim evropskim ministarstvom vanjskih poslova, na čijem je čelu Catherine Ashton, treba da usaglasi interese i stavove Evropljana.

„Ja sam i potpredsjednica Evropske komisije i približavam Komisiju i Vijeće u razmišljanju o potezima na vanjskom planu, o tome koliko naše vanjsko-političke akcije odgovaraju našim interesima", kazala je ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropski servis, prilika da članice nastupaju zajedno
Evropski servis za vanjska pitanja će lakše okupiti članice oko zajedničke evropske agende", ocjenio je specijalni predstavnik EU za Afriku, Koen Vervaeke.

„Stvaranje Servisa Evropljanima daje jedinstvenu šansu, priliku da možemo djelovati zajedno, kao snažna ruka ruka koja Afganistanu donosi dobro“, poručio je specijalni predstavnik EU za Afganistan, Vygaudas Usackas.

Šef EU delegacije u Izraelu, Andrew Stanley kazao je da je uloga EU u međunarodnim odnosima, na polju politike i sigurnosti je jasno osnažena kao rezultat Lisabonskog sporazuma.

"Izmijenila se i uloga delegacija EU. Jedna od ključnih promjena, koja ima uticaja na svakodnevni posao, je da smo sada odgovorni za ulogu evropskog predsjedništva tu, u Izraelu. To znači, na primjer, da svakoga mjeseca predsjedavamo sastankom gdje se okupe ambasadori svih 27 evropskih članica", rekao je on.

Predstavnik EU sa Zapadnu obalu i pojas Gaze, Christian Berger naglasio je da je ključna zadaća da se primjeni evropska politika kada je riječ o mirovnom procesu.

"Uz to, rad na infrastrukturama, tehničkoj saradnji i razvoju, sve su to snažne komponente ukupne evropske politike", kazao je Berger.

"Gospođa Ashton uvijek ponavlja tri stvari; prva je da Bosna i Hercegovina ima budućnost koja je evropska budućnost. Gospodin Fule je još tu rekao: građani BiH će biti građani Evrope, ali i ovo: da moraju građani i da moraju vlade BiH tu dati svoj doprinos“, izjavio je visoki/ specijalni predstavnik za BiH, Valentin Inzko.

Od početka ovog mjeseca, dakle, jedna od zgrada evropskog kvarta u Briselu dom je Evropskom servisu za vanjske poslove, koji će, u punom sastavu brojati gotovo pet hiljada ljudi - diplomata, analitičara, stratega, admistrativaca iz cijele Evrope koji će, sa budžetom što za narednu godinu iznosi gotovo 480 miliona eura, biti evropsko vanjsko-političko oruđe - koliko uspješno, odrediće ne samo težina izazova, već i stepen evopskog jedinstva kada je u pitanju svijet sa one strane granice.

slobodnaevrop.org/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak