Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je pilotkinja Tammie Jo Shults

Radiosarajevo.ba
Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je pilotkinja Tammie Jo Shults
Prisilno slijetanje aviona Southwest Airlinesa obavila je žena, što dovodi u pitanje stereotip o muškim pilotima koji junački spašavaju živote

Piše: Juliette Kayyem za CNN

Piloti koji pod stresom obavljaju prisilno slijetanje aviona u kvaru prikazani su u brojnim filmovima.

Jedan od njih je "Sully" Sullenberger, smireni pilot koji je 2009. godine obavio slijetanje aviona u rijeku Hudson u New Yorku – u filmu utemeljenom na događajima koji su se odvili nakon što je jato ptica oštetilo oba motora glumi ga Tom Hanks.

Slična situacija dogodila se prije sedam dana - došlo je do prisilnog slijetanja aviona Southwest Airlinesa u Philadelphiji. Motor je tokom leta eksplodirao, a komad motora razbio je prozor aviona.

Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor, ima povrijeđenih

Maske za kisik su se spustile, a pilotkinja je krenula u akciju – smireno je razgovarala s kontrolom zračnog prometa, pokazala čelične živce i obavila slijetanje na brz i siguran način.

Javnost ju je odmah počela nazivati junakinjom. Ime joj je Tammie Jo Shults te je jedna od prvih pilotkinja američke mornarice i prva žena koja je upravljala avionom F/A-18.

Zašto je to važno? Poenta je u tome da sve te informacije zapravo uopće ne bi trebale biti važne, pogotovo prestravljenim putnicima – neki od njih koristili su video chat u svojim zamalo posljednjim trenucima života, dok su drugi pokušavali pomoći ozlijeđenima ili smiriti prestrašene.

Jesu li u tim trenucima možda razmišljali o spolu pilota? Vjerojatno ne. Jedino što su htjeli bilo je da pilot dobro obavi svoj posao.

Neki su izvori pogrešno objavili da je "pilot uspio obaviti sigurno slijetanje" – takvi nagli zaključci pridonose njegovanju stereotipa o pribranom tipu koji spašava živote.

Shults je napravila ono što bi napravio svaki profesionalac. Za nju i njezine kolege to nije bila čarolija – za taj krizni trenutak osposobljavali su se i vježbali većinu karijere. Drugim riječima, Shults je za nas junakinja, no za sebe i svoje kolege ona je osoba koja je postupila tačno po planu.

Shults je još jedan dokaz da ne postoji "ženski" pristup visokorizičnim poslovima, pogotovo u vojsci ili području javne sigurnosti – nema nikakve razlike između sposobnosti muškaraca i žena za obavljanje tih poslova, zbog čega i dolazi do borbe za uključenje žena u te profesije.

Shults je dokazala da "čelični živci" mogu imati dva X hromosoma. Kombinacija njezinih prirodnih reakcija i osposobljavanja kroz koje je prošla u vojsci dovela je do uspješnog slijetanja.

Poenta priče o tom sigurnom slijetanju nije da je žena postupila junački, već da je profesionalka koja je postupila u skladu s obukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak