Ne postoji zavjera, za klimatske promjene kriv je čovjek

Radiosarajevo.ba
Ne postoji zavjera, za klimatske promjene kriv je čovjek

"Climategate" ne sadrži informacije koje bi proturječile zaključcima izvještaja Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC) o globalnom zatopljenju, rekao je u utorak francuski klimatolog Jean Jouzel, potpredsjednik IPCC-a.

"U elektronskoj pošti nema ništa što bi dovelo u pitanje klimatske promjene. Bila je to živahna razmjena podataka, jer su to privatne poruke" stručnjaka, rekao je Jouzel, potpredsjednik UN-ova tijela koje je zaključilo da je čovjek odgovoran za globalno zatopljenje.

Pojam Climategate, iskovan po uzoru na Watergate, američki skandal s prisluškivanjem protivnika zbog kojega je morao odstupiti tadašnji američki predsjednik Richard Nixon, izbio je u jeku priprema za svjetski samit o klimi koji se održava u Kopenhagenu.

Autori Climatgatea tvrde da je globalno zatopljenje mit, svjetska zavjera interesnih skupina.

Analizirajući 1.000 elektronskih poruka i 4.000 dokumenata što su ih razmjenjivali znanstvenici koji su sudjelovali u izradi izvještaja IPCC-a, skeptici tvrde da su znanstvenici zapravo podatke prilagođavali tako da izvještaj podrži tezu o globalnom zatopljenju.

IPCC je zaključio da se planeta ubrzano zagrijava zbog ljudskih aktivnosti, ponajviše ispuštanja stakleničkih plinova, među kojima je CO2, u atmosferu, i da Zemlju očekuju katastrofični scenariji ne obuzdaju li svjetski čelnici zagrijavanje o čemu upravo treba odluke donijeti samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

"Skeptici imaju pravo postojati (...) sada su i aktivniji zbog sastanka na vrhu o klimi u Kopenhagenu, ali nemaju novih argumenata", rekao je Jouzel, prenosi Hina.

Elektronsku poštu i dokumente što su ih razmjenjivali klimatolozi sa sveučilišta EastAnglia u Velikoj Britaniji neko je ukrao i objavio na internetu s jednog računala u Rusiji.

Kina kritizirala ciljeve bogatih zemalja vezane za CO2

Američka ponuda da smanji emisiju plinova s efektom staklenika za ukupno tri posto do 2020. u odnosu na razinu iz 1990. ne može se smatrati značajnom, izjavio je u utorak u Kopenhagenu Su Wei, vođa kineske delegacije na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimi.

On je također kritizirao ciljeve Evropske unije i Japana koji se tiču smanjenja emisija ovih plinova do 2020. godine, prenio je Reuters.

Jednostrano smanjenje EU-a od 20 posto je daleko od dovoljnog, dok Japan postavlja nemoguće uvjete u svojoj ponudi za smanjenje od 25 posto do 2020., ukazao je Su.

Vođa kineske delegacije je kazao da prosječni ciljevi smanjenja emisija tih zemalja do 2020. u odnosu na razinu iz 1990. ne dostižu postotke od 25 do 40, koliko je odredio znanstveni panel UN-a za klimu kako bi se izbjeglo najgore u globalnom zatopljenju.

Reuters podsjeća da je EU ponudila povećanje svoje unilateralne ponude na 30 posto ukoliko bi i druge bogate nacije primijenile radikalnije mjere.

Japan, peti po veličini svjetski emiter štetnih plinova, saopćio je da njegov cilj ovisi od ambicioznih ciljeva velikih emitera, uključujući Kinu.

Kina, najveći svjetski emiter plinova s efektom staklenika, ponudila je usporavanje svojih emisija do 2020., ali je odbacila apsolutno smanjenje, navodeći da se mora usredotočiti na okončanje siromaštva u zemlji.

Vezano:
Pozdravljena Obamina odluka o stakleničkim plinovima

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak