Karzai zvanično predsjednik Afganistana

Radiosarajevo.ba
Karzai zvanično predsjednik Afganistana

Afganistanska izborna komisija zvanično je objavila da je otkazan drugi krug predsjedničkih izbora koji je trebalo da se održi 7. novembra.

Na konferenciji za štampu u Kabulu, portparol Komisije rekao je da je pobjednik prvog kruga, Hamid Karzai, proglašen za predsjednika zemlje.

Brown i Ki Moon prvi u redu za čestitanje


Do ovoga dolazi posle odluke jedinog preostalog opozicionog kandidata, Abdulaha Abdulaha, da se povuče iz drugog kruga glasanja rekavši da strahuje od reprize izbornih prevara iz prvog kruga glasanja pošto predsednik Karzai nije ispunio njegov zahtjev da smIJeni vodeće ljude u Izbornoj komisiji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon i britanski premijer Gordon Brownn čestitali su predsjedniku Karzaiju na pobjedi, pozivajući ga istovremeno da ujedini zemlju, okonča korupciju i dalje razvije infrastrukturu u Afganistanu.

No, reakcija koja se istinski računa je reakcija Washingtona. Američki predsednik Barakc Obama je rekao:

"Razgovarao sam sa predsjednikom Karzaijem i čestitao sam mu na izboru za predsjednika Islamske republike Afganistana u drugom mandatu. Iako je proces bio neuredan mogu sa zadovoljstvom da kažem da je konačni ishod odlučen u skladu sa afganistanskim zakonom. Mislim da je to veoma važno, ne samo za međunarodnu zajednicu, koja je toliko uložila u uspeh u Afganistanu, već još je važnije za afganistanski narod."

A kako prenose BBC-jevi dopisnici, obični ljudi u Afganistanu iznad svega žele dvije stvari - sigurnost i poslove.

Obje velikim dijelom zavise od nastavka zapadnog angažmana u njihovoj zemlji.

Sada je veliko pitanje kako će se čitava izborna zbrka odraziti na raspoloženje u Sjedinjenim Državama koje su glavni stub tog angažmana.

Daniel Marky, saradnik američkog instituta Savjet za međunarodne odnose, koji se upravo vratio iz Afganistana, za BBC kaže da za Obaminu administraciju nije moglo biti goreg izbornog epiloga:

"Teško je zamisliti kako bi američka politička strategija i sveukupni angažman međunarodne zajednice u Afganistanu u posljednjih devet mjeseci mogli da proizvedu skuplji i manje legitiman ishod. Ishod koji je otuđio Karzaija, učinio ga sumnjivim kod Sjedinjenih Država i ujedno zadržao na položaju ne samo njega, već i čitav niz drugih ličnost na koje se on oslanjao, a koje je međunarodna zajednica htjela da izbaci iz igre, a koje su sada ponovo na vlasti. Dakle, teško ja zamisliti gori ishod od ovog."

"Nemoguća misija"

Diplomatski urednik BBC-ija Johnatan Marcus, misli da je otkazivanje drugog kruga izbora najgori mogući ishod za Sjedinjene Države i njihove saveznike.

"Sve ukazuje da je predsjednik Obama čekao na ishod drugog kruga glasanja kako bi izneio svoju dugo odlaganu i revidiranu strategiju u Afganistanu. Sada će Amerikanci, po svemu sudeći, hitno morati da ubrzaju cjelokupan proces. Jedno je ipak jasno: radikalnih promjena u afganistanskoj strukturi vlasti neće biti dok će stvaranje kredibilne vlade, neophodne ukoliko se želi stvarni napredak u borbi sa pobunjenicima, sada postati još teže. Postoji li dakle išta što se iz cjelokupnog novonastalog haosa sada može spasti? Da li je moguće formiranje vlade utemeljene na širim političkim osnovama, i koliki su izgledi da se predsednik Karzai ubijedi da dijeli vlast ili bar da ne ometa eventualni politički pomak naprijed na lokalnom nivou? Washington će sada, više nego ikada prije, morati da odredi koji su mu realni interesu u Afganistanu i da broj vojnika na terenu i resurse koji su im na raspolaganju prilagodi onim ciljevima čije je postizanje na terenu faktički dostižno", ocjenjue BBC-ev diplomatski urednik Johnatan Marcus.

Ser Christiphor Meier, nekadašnji britanski ambasador u Washingtonu nije, međutim, uvjeren da bi realizacija ideje o obrazovanju nekakve vlade nacionalnog jedinstva u Afganistanu imati za Ameriku i njene saveznike željeni rezultat.

"Jedan od problema na koje nailazimo u Afganistanu, još od kako smo se pojavili u toj zemlji krajem 2001. i početkom 2002. godine, oličen je ne samo u međuplemenskim razlikama već i u dubokoj podjeli između Tadžika na severu i Paštuna na jugu. Ta podjela je i srž problema koji postoji između Karzaia, Paštuna i Abdulaha koji je Tadžik. Vlada nacionalnog jedinstva bi donekle možda i ublažila taj raskol ali se sigurno ne bi dotakla premošćivanja dubokog jaza koji postoji između ta dva naroda".

Bivši britanski diplomata je istovremeno uvjeren da bi Zapad mogao da ima koristi od kraha predsjedničkih izbora u Afganistanu.

"Mislim da je to što su predsjednički izbori, uz sve priče o punjenju biračkih kutija i korupciji, prošli tako loše, faktički nama na Zapadu bilo od koristi. Pokazalo se naime kolika su budalaština nastojanja da se Afganistan izgradi po ugledu na zapadne demokratije i do koje su mjere sva takva nastojanja, u bilo kakvom vremenskom rasponu, podnošljivom za američke i britanske birače, nemoguća misija", ocijenio je za BBC Meier.

Vezano:
Otkazivanje izbora za Talibane je pobjeda
Nakon pobjede Karzaija, Obama traži "novo poglavlje"

bbc/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak