Godišnjica bombardovanja Hirošime: "Nepovjerenje u svijetu raste zbog nuklearnog oružja"

2
Anadolija

Obilježena 79. godišnjica eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi: Eliminirati prijetnju nuklearnog rata.

U Hirošimi je obilježeno sjećanje na žrtve eksplozije američke atomske bombe, bačene na današnji dan prije 79 godina.

U japanskoj Hirošimi danas su se prisjetili napada američke atomske bombe prije 79 godina na kraju Drugog svjetskog rata. Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui pozvao je na zajedničke napore za nuklearno razoružanje dok rat u Ukrajini i situacija na Bliskom istoku produbljuju strah i nepovjerenje diljem svijeta.

Znate li koliko radnika iz RS-a svaki dan dolazi da radi u Federaciju BiH?

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je na ceremoniji da je misija Japana "nastaviti napore za postizanje svijeta bez nuklearnog oružja"."Situacija postaje sve ozbiljnija zbog sve veće podjele u međunarodnoj zajednici oko nuklearnog razoružanja i nuklearne prijetnje Rusije. Međutim, koliko god put bio težak, ne smijemo stati", dodao je Kishida.

Predstavnici Hirošime pozvali su svjetske čelnike da se prestanu oslanjati na nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja i poduzmu hitne korake prema svijetu bez nuklearnog oružja, ne kao idealu, već kako bi eliminirali prijetnju nuklearnog rata usred sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku. Gradonačelnik Hirošime upozorio je na ceremoniji u Memorijalnom parku mira da ratovi u Ukrajini i Pojasu Gaze produbljuju strah i nepovjerenje diljem svijeta te jačaju ideju da se moramo oslanjati na vojnu silu u rješavanju međunarodnih problema, što treba odbaciti.

Nuklearni fizičar upozorio: 'Pad nuklarne bombe je grozan, ali može se dogoditi nešto još gore...'

Pozvao je na zajedničke napore za odustajanje od nuklearnog oružja. Ceremoniji je prisustvovalo oko 50.000 ljudi, uključujući Kishidu i predstavnike 109 zemalja. U 8.15 sati, kada je američki bombarder B-29 bacio bombu na grad, minutom šutnje odali su počast zvonu mira.

Dana 6. augusta 1945. godine u 8.15 sati po lokalnom vremenu, četiri tone teška bomba od obogaćenog urana, nazvana "Dječačić", eksplodirala je iznad Hirošime, uništivši oko 90 posto grada. Oko 80.000 ljudi umrlo je gotovo odmah.

Kasnije, kao posljedica eksplozije, ukupan broj žrtava dosegao je oko 140.000. Tri dana kasnije, slična sudbina zadesila je i japanski grad Nagasaki. Eksplozija bombe nazvane "Debeljko" s jezgrom od plutonija odnijela je oko 40.000 života, a kasnije je umrlo oko 30.000 ljudi. Dana 15. augusta 1945. godine Japan je kapitulirao, a Drugi svjetski rat završio je i u azijsko-pacifičkoj regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak