Europska država prekida ekonomske veze s Izraelom: 'Nećemo čekati EU. Obaveza je uraditi šta možemo'

3
Radiosarajevo.ba
Europska država prekida ekonomske veze s Izraelom: 'Nećemo čekati EU. Obaveza je uraditi šta možemo'

Irska je među članicama EU koje pozivaju EU i Izrael da održe Savjetodavno vijeće zbog zabrinutosti za ljudska prava u Gazi.

Premijer Simon Harris je u srijedu izjavio da Irska "neće čekati" na odluku Evropske unije i da će započeti proces jednostranog obustavljanja trgovine sa Izraelom u vezi sa proizvodima koji dolaze iz okupirane Zapadne obale u narednim sedmicama.

"Irska sada, u kontekstu savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde iz jula, neće čekati da se svi u Europi pokrenu po pitanju trgovine u okupiranim palestinskim teritorijama," rekao je Harris novinarima u Briselu prije samita EU i Vijeća za saradnju u zalivu.

Ajša Ramić ponovo privođena: Prijetila sudskom policajcu

Državni tužitelj će sljedeće sedmice objaviti formalni savjet o toj temi koji će naznačiti šta zemlja "može učiniti," dodao je Harris.

"Želimo vidjeti da li je sada moguće napredovati u vezi sa trgovinskim restrikcijama, u kontekstu okupiranih palestinskih teritorija, imajući u vidu obavezu koju savjetodavno mišljenje ICJ postavlja pred sve nas da učinimo sve što možemo kako bismo okončali ono što je ilegalna i nezakonita okupacija," također je rekao.

Irska vlada se nada da će moći staviti na glasanje Zakon o okupiranim teritorijama koji je prvi put predstavljen 2018. godine, ali je tada ocijenjen kao suprotan trgovinskom pravu Europske unije od strane državnog tužioca.

Očekuje se da savjetodavno mišljenje ICJ pruža zakonsku osnovu za ovaj zakon.

Europa 'ne koristi sve alate koji su joj na raspolaganju'

Odluka Dublina dolazi u trenutku kada poziv EU da održi Savjetodavno vijeće s Izraelom kako bi razgovarali o poštovanju ljudskih prava tokom vojne intervencije u Gazi ostaje bez odgovora pet mjeseci nakon što je blok formalno izdao ovaj zahtjev.

Izrael otkrio karte: Ugledni američki portal tvrdi da se zna gdje i kada će udariti na Iran

Trgovinski sporazum EU-Izrael — poznat i kao Sporazum o asocijaciji — omogućava ponovno nametanje trgovinskih restrikcija ako dođe do kršenja ljudskih prava. Međutim, Izrael se protivio ad-hoc sastanku o ljudskim pravima i umjesto toga predložio redovan sastanak za pregled trgovinskog sporazuma kao cjeline koji bi se mogao održati u drugoj polovini godine.

Josep Borrell, odlazeći visoki predstavnik EU za vanjske poslove, ipak je u ponedjeljak priznao da je malo vjerovatno da će se takav sastanak održati prije sredine novembra. On će podnijeti ostavku početkom decembra.

Visoki zvaničnik EU, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je prošle sedmice da je blok "predložio nacrt dnevnog reda" i da "još pregovaraju (o njemu) s Izraelom".

Bruxelles je za sada uveo sankcije na nekoliko izraelskih naseljenika odgovornih za napade na palestinske zajednice na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu. Borrell je također predložio uvođenje sankcija protiv dva izraelska ministra.

Macron podsjeća: "Gospodin Netanyahu ne smije zaboraviti da je Izrael stvoren odlukom UN-a"

Za Harrisa, koji će također prisustvovati samitu lidera EU u četvrtak, neuspjeh bloka da održi sastanak s Izraelom pokazuje da "Evropa još nije iskoristila sve alate koji su joj na raspolaganju" da "postigne prekid vatre u Gazi".

"Potpuno je prikladno da se Sporazum o asocijaciji EU-Izrael preispita. To još nije većinska pozicija Evropske unije. Ukazivao bih na to da bismo trebali preispitati taj sporazum," rekao je.

Španski premijer Pedro Sanchez također je ponovio ove sedmice poziv Evropskoj komisiji da "jednom za svagda" odgovori na formalni zahtjev Madrida upućen Dublinu "da suspenduje Sporazum o asocijaciji s Izraelom ako se utvrdi, kao što sve sugeriše, da se krše ljudska prava."

Sanchez, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, podržava obustavu prodaje oružja Izraelu dok se ne postigne prekid vatre, što je Izrael oštro kritikovao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak