Drugi najveći britanski grad bankrotirao, duži više od 1,2 milijarde eura

2
Radiosarajevo.ba
Drugi najveći britanski grad bankrotirao, duži više od 1,2 milijarde eura

Birmingham - drugi po veličini grad u Velikoj Britaniji i najveća lokalna jedinica u Europi - je bankrotirao. Gradske vlasti razmatraju prodaju umjetničkih galerija. Planira se zatvaranje 25 knjižara.

Besplatnih bazena odavno nema. Odvoz otpada postat će dvosedmični. Voda je, kao i plin, prvo nacionalizirana, a zatim privatizirana. A u očajničkom pokušaju smanjenja troškova, grad je prigušio uličnu rasvjetu.

U velike probleme Birmingham je između ostalog gurnula presuda Vrhovnog suda iz 2012. godine prema kojoj mora platiti između 760 i 890 miliona eura odštete svim bivšim zaposlenicama koje su nisu bile jednako plaćene kao i muškarci za istu vrstu posla. S neuspjelim uvođenjem IT sistema, grad je nagomilao dugove od oko 1,2 milijarde eura.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

S druge strane drastično je smanjen iznos sredstava koje je Birmingham dobivao od središnje vlasti za više od milijardu eura, dok su potražnja za javnim uslugama i troškovi pružanja istih naglo porasli. Grad se našao uhvaćen u zamku iz koje sad očajnički traži izlaz.

Međutim, Birmingham nije jedini britanski grad koji je doživio finansijski slom. Njegova sudbina, piše CNN, čeka mnoge druge. Od 1988. do 2018. godine bankrot su proglasila samo dva grada. Od 2018. godine njih osam, a čini se da je to samo početak. Gotovo jedna od deset engleskih općina kaže da će vjerojatno proglasiti bankrot ove godine. Njih polovica očekuje da će se to desiti u sljedećih pet godina.

Gradski vlasti Birmingham u veljači su izašle s planom izlaska iz bankrota. Tokom sljedeće dvije godine, usluge će biti smanjene za 300 miliona funti, više od milijardu funti imovine bit će prodano, a općinski porez porast će za čak 21 posto, prenosi tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak