Aktivisti u Norveškoj tvrde: Slavni "ruski špijun" Hvladimir je ubijen

0
Radiosarajevo.ba
Aktivisti u Norveškoj tvrde: Slavni "ruski špijun" Hvladimir je ubijen

Grupe za zaštitu prava životinja rekle su da je kit beluga Hvladimir, koji je postao slavan u Norveškoj kao "ruski špijun", upucan iz vatrenog oružja.

Organizacije Noah i One Whale saopštile su da su podnijele prijavu norveškoj policiji tražeći od njih pokretanje krivične istrage povodom ovog incidenta.

Nadimak Hvaldimir u igri riječi na norveškoj riječi za kita, hval , i prvom imenu ruskog predsjednika Vladimira Putina, bijela beluga se prvi put pojavila na obali u norveškoj regiji Finnmark na krajnjem sjeveru 2019. godine, piše The Guardian.

Na oduševljenje publike: No Borders Orchestra održao koncert u sarajevskoj Vijećnici

Pronađen je mrtav u subotu, 31. augusta, u zalivu na jugozapadnoj obali Norveške.

Njegovo tijelo je u ponedjeljak, 2.septembra, prevezeno u lokalnu podružnicu Norveškog veterinarskog instituta na obdukciju. Izvještaj se očekuje "u roku od tri sedmice", rekao je portparol instituta.

Svjetski poznati 'ruski špijun' pronađen mrtav u Norveškoj

Regina Crosby Haug, šefica One Whalea, koja je rekla da je u ponedjeljak pogledala Hvaldimirovo tijelo, rekla je za AFP: "Imao je višestruke rane od metaka oko tijela."

One Whale je osnovan da prati belugu, koja je postala slavna ličnost u Norveškoj.

"Povrede na kitu su alarmantne i takve su prirode da ne mogu isključiti krivično djelo - to je šokantno", rekla je direktorka Noa Siri Martinsen.

"S obzirom na sumnju na krivično djelo, ključno je da se policija brzo uključi", rekla je ona.

Treća organizacija koja je također pratila kretanje kita, Marine Mind, saopštila je da je u subotu pronašla Hvaldimirovo tijelo kako pluta u vodi. "Nije bilo ničega što bi odmah otkrilo uzrok smrti", rekao je režiser Sebastian Strand. "Vidjeli smo oznake, ali prerano je reći šta su bile."

S procijenjenom starošću od 15 do 20 godina, Hvaldimir je bio relativno mlad za beluga kita, koji može doživjeti između 40 i 60 godina.

Kada je pronađen 2019. godine, norveški morski biolozi su uklonili umjetni pojas sa držačem za akcionu kameru i natpisom "oprema St. Petersburg" na engleskom na plastičnim kopčama.

Norveški zvaničnici rekli su da je Hvaldimir možda pobjegao iz ograđenog prostora i da je možda bio obučen od strane ruske mornarice jer je navikao na ljude.

Moskva nikada nije izdala nikakvu zvaničnu reakciju na spekulacije da bi on mogao biti "ruski špijun".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak