Zabrinjavajući trend među srednjoškolcima u bh. susjedstvu: 'Kupuju ih bez problema'

1
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući trend među srednjoškolcima u bh. susjedstvu: 'Kupuju ih bez problema'

U okviru javne rasprave koja traje do 24. septembra, predložene su značajne izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda u Hrvatskoj. 

Ovim izmjenama zabranjuje se korištenje grijani duhanskih proizvoda u zatvorenim prostorima, kao i prodaja nikotinskih vrećica maloljetnicima. Zakon također propisuje stroge mjere za prodaju svih duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina.

Zagrepčanin Tomica Mandić, koji se nakon 46 godina pušenja bori s hroničnom bolešću pluća, ističe kako bi, da može vratiti vrijeme, nikad ne bi zapalio prvu cigaretu. "Mislio sam da meni pušenje ne može naškoditi, ali sada shvaćam koliko sam pogriješio", izjavio je Mandić.

Denis Bećirović: 'Evropski put je geostrateška investicija. Uskladili smo vanjsku politiku s EU'

U Klinici za plućne bolesti Jordanovac, liječnici upozoravaju na alarmantne posljedice pušenja. Pulmologinja Anamarija Štajduhar napominje da je pušenje najčešći uzročnik malignih bolesti i hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). "Svaki pušač dnevno udahne štetne tvari koje su jednako opasne kao da unosi živu", ističe Štajduhar.

Izmjene zakona omogućavaju ministru da, u slučaju potrebe, na 12 mjeseci zabrani i druge nove proizvode koji trenutno nisu regulirani. Ove mjere dolaze usred zabrinjavajućih podataka – 44 posto hrvatskih učenika barem jednom je koristilo e-cigaretu, a mnogi maloljetnici bez problema kupuju duhanske proizvode.

Panika u bh. susjedstvu: Zmija se pojavila pored osnovne škole

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, ističe da je kontrola prodaje duhanskih proizvoda gotovo nepostojeća. Učenici izvještavaju o lakoj dostupnosti cigareta i drugih proizvoda, unatoč zakonima koji bi trebali zaštititi mlade.

Liječnici upozoravaju da mladi često počinju pušiti iz radoznalosti ili zbog društvenog pritiska. "Savremeni duhanski proizvodi privlače mlade svojim izgledom i percepcijom manje štetnosti, ali to nije istina. Potrebne su strože kontrole kako bi se zaštitila budućnost mladih", zaključuje Marija Kušan Jukić iz NZJZ-a Dr. A. Štampar.

Ovaj prijedlog zakona predstavlja važan korak prema zaštiti mladih i smanjenju pušenja u društvu, no ostaje pitanje kako će se provoditi u praksi, piše RTL Danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak