U Srbiji živi blizu 100 hiljada izbjeglica

Radiosarajevo.ba
U Srbiji živi blizu 100 hiljada izbjeglica

U Srbiji živi preko 97.000 izbjeglica, od kojih dvije trećine iz Hrvatske. Proteklih godina, manji broj, uglavnom starijih, vratio se u mjesta iz kojih su izbjegli.

Jedan broj mlađih ljudi je otišao u inostranstvo, a neki su uspjeli da obezbijede stalan smještaj u Srbiji.

Međutim, veliki je broj i onih koji 14 godina nakon operacije Oluja, i dalje žive u kolektivnim centrima. Više od decenije čekaju pomoć za integraciju ili povratak u svoje domove.

Dušanka i Milan Pjevalica samo su jedni od mnogih koji su morali da počnu od nule.

Prvi put 1986. zemljotres im je srušio kuću, bez stana u Kninu ostali su tokom rata, kolektivni centar u Čortanovcima u kom su bili smešteni izgorio je u požaru, a u Krnjaču su sa dva sina i bez ičega došli prije sedam godina.

Milan, bivši nastavnik biologije i hemije, tokom rata u Hrvatskoj bio je 45 dana u zarobljeništvu. Kada ne radi neki privremeni i povremeni posao, ide na pecanje koje mu, kako kaže, služi kao psihoterapija.

Nakon 14 godina izbjegličkog života penziju od 13.000 dinara počeo je da prima tek nedavno i to je jedini prihod na koji mogu da računaju. Upkos svemu, Milan je nasmijan, a Dušanka sjedi pored njega da mu pomogne kada nešto ne čuje pošto je u međuvremenu ostao i bez sluha.

“Čovjek da bi opstao mora biti svjestan realnosti. U ovoj situaciji imati megalomanske ideje je stvar koja te vodi u Dunav, ili u Padinsku Skelu, ili u Kovin. Da bi ostao normalan moraš biti realan”, kaže Milan Pjevalica.

Iako to ne pokazuju, Milana i Dušanku muči neizvesnost. Zahtjev za povratak u Knin podijneli su još pre 11 godina. Integracija ide sporo, a zbog ekonomske krize je i neizvesna.

Dušanka se nada da će im jednog dana u Hrvatskoj biti vraćeno stanarsko pravo ili nadoknađen oduzet stan.

“Volim ja ovako pričati, ali boga mi, ja više mislim o tome šta ćemo sutra kada se ovo zatvori, a nikakvog izlaza nema. A godine? Ne mogu ja stvoriti nešto. I on kad bi išao raditi, ovako jadan, ali niko ga neće kada ne čuje”, kaže Dušanka Pjevalica.

U kolektivnom centru Pim Krnjača, u nekadašnjim radničkim barakama danas živi 334 ljudi. U preostala 72 centra u Srbiji, od 600 koliko ih je bilo, još uvek živi 5.522 prognanih i raseljenih.
 
Hrvatska sutra slavi Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti

Srbija: Za Tadića povratak izbjeglica i imovine ključan

b92.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak