U Hrvatskoj i Srbiji više od 100 bjegunaca

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj i Srbiji više od 100 bjegunaca

U Hrvatskoj se nalazi sedamdesetak državljana Bosne i Hercegovine koje potražuju pravosudni ili policijski organi naše države i koji zbog dvojnog državljanstva ne mogu biti izručeni. Nezvanični su ovo podaci Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema podacima Ministarastva pravde BiH, u Srbiji se nalazi oko 40 osoba koje zbog posjedovanja srbijanskog državljanstva ne mogu biti izručene našoj zemlji.

"Pitanje dvojnog državljanstva je izuzetno kompleksno. Da bi se izbjegle ovakve zloupotrebe korištenja dvojnog državljanstva neophodna je politička volja država u regionu. Te volje sada nema", kazao je Miodrag Pandurević, pomoćnik ministra civilnih polova BiH.

On je dodao da se i u BiH kriju osobe koje pod krinkom državljanstva izbjegavaju postupke u svojim zemljama.

Najpoznatiji među njima je bivši hrvatski general Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku. Glavaš, čiji su roditelji rođeni u Grudama, imao je pravo na naknadni upis u knjigu državljana. Kao državljanin BiH ne može biti izručen Hrvatskoj.

"Treba napraviti razliku između naknadnog upisa u knjigu državljana i dobijanja državljanstva. Naš zakon je jasan. Ukoliko su roditelji bili državljani BiH i djeca imaju pravo na državljanstvo. Procedura je izuzetno jednostavna. Potrebno je dostaviti rodne listove roditelja i u roku od 30 do 60 dana dobije se državljanstvo BiH, odnosno naknadni upis u državljanstvo BiH. Takav je slučaj s Glavašem i on je sasvim legalno dobio državljanstvo BiH", kazao je Pandurević.

Pandurević je svjestan da mnogi građani uzimaju državljanstvo ne zato što vole državu BiH nego što bježe od zakona drugih država.

"Ne mogu ja znati ko će zloupotrebljavati državljanstvo. Naknadni upis u matičnu knjigu državljana je pravo svakog ko ispunjava uslove i takav je zakon", kazao je Pandurević.

Čolak danas s Malovićevom i Vukčevićem

Ministar pravde BiH Bariša Čolak danas će se u Sarajevu sastati s ministricom pravde Srbije Snežanom Malović i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Na sastanku će biti razmotrena najvažnija otvorena pitanja između dvije zemlje te mogućnosti za dalje unapređenje pravosudne saradnje.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak