Srbija potvrdila pretragu moguće masovne grobnice kod Novog Pazara

2
Radiosarajevo.ba
Srbija potvrdila pretragu moguće masovne grobnice kod Novog Pazara

"Vjerujem da bi do sredine septembra trebalo da imamo datum za početak iskopavanja ili procjene lokacije", kaže Kushtrim Gara iz kosovske Komisije za nestale.

Deponija kod sela Kožlje na jugozapadu Srbije jedan je od lokaliteta koji bi, prema informacijama vlasti u Prištini, mogla da skriva zločine srpskih snaga nad albanskim civilima na Kosovu tokom rata devedesetih.

Komisija za nestale Vlade Srbije potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su počele pripreme za raščišćavanje lokacije i izgradnju pristupnog puta, nakon čega je planirana pretraga terena deponije "Golo Brdo".

Još jedna saobraćajna nesreća u Sarajevu: Stvorile se velike gužve

Iskopavanja će se vršiti na zahtjev Kosova koje je srpskoj strani dostavilo informacije o mogućnosti da su na ovom mjestu pokopani posmrtni ostaci ubijenih albanskih civila, koji se više od dve decenije vode kao nestali.

Šef jedinice Komisije za nestale Vlade Kosova Kushtrim Gara rekao je za RSE da su informacije za ovaj lokalitet dobili od raznih svjedoka i da su pripreme terena počele 26. augusta.

Foto: Google Maps: Deponija Golo Brdo između Novog Pazara i Tutina

"Ova aktivnost je bila u skladu sa posvećenošću EULEX-a da uz pomoć forenzičkih stručnjaka podrži relevantne institucije da rasvijetle sudbinu više od 1.600 nestalih u vezi sa sukobom na Kosovu", saopšteno je iz misije Evropske unije za vladavinu prava. Tokom rata 1998. i 1999. ubijeno je više od 13.000 civila, većinom Albanaca, a hiljade njih je nestalo.

Na teritoriji Srbije je od početka 2000. do danas otkriveno pet masovnih grobnica sa skoro hiljadu tijela Albanaca sa Kosova.

Prema podacima Crvenog krsta, kao nestalo se i dalje vodi 1.612 ljudi.

Kushtrim Gara iz kosovske Komisije za nestale rekao je da je Priština na sastancima predložila istragu oko 20 lokacija u Srbiji za koje se sumnja da su masovne ili pojedinačne grobnice nestalih tokom rata.

Beogradska strana je, međutim, tražila da se prioritet da lokaciji u blizini deponije smeća na planinskom lokalitetu u Kožlju, rekao je Gara. U Komisiji za nestale Vlade Srbije kažu da su "postupili po svim zahtjevima Prištine, osim za lokacije koje su dogovorene na posljednjoj sjednici Radne grupe, a koje su u Planu rada u narednih godinu dana".

"Do sada je izvršena pretraga terena na 15 lokacija u centralnoj Srbiji, koje nisu rezultirale pronalaskom posmrtnih ostataka", kažu u Komisiji i optužuju Prištinu da odbija provjeru mjesta na Kosovu koje je zahtjevao Beograd.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je 3. septembra u Novom Pazaru da je Beograd spreman da istraži svako mesto, a da je za izostanak napretka u potrazi za nestalima odgovorna Priština.

"Sve lokacije za koje neko smatra da treba da se provjere su dostupne i biće dostupne, naravno da bude argumentovano zašto se o tim lokacijama govori ili zašto se na njih sumnja", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja RSE.

I premijer Kosova Albin Kurti poručio je da je njegova Vlada posvećena provjeri svake informacije koja doprinosi rješavanju slučajeva nestalih. Dodao je da se nada da priprema za iskopavanje kod Novog Pazara "nije novi pokušaj Srbije da izbjegne druge označene lokacije".

"Nema leša, nema zločina, to je bila strategija Srbije da sakrije zločine počinjene nad Albancima na Kosovu. Ovu strategiju i danas sprovode politički nasljednici Slobodana Miloševića u Beogradu", rekao je Kurti 29. augusta.

Posljednji sastanci u Ženevi održani su bez čelnika Komisija za nestale Vlada Kosova i Srbije, zbog čega ih vlasti u Prištini ne smatraju redovnim.

Zašto su Dodik i Čović najduže na vlasti u BiH?

Kosovo dvije godine traži od srpske strane da promijeni rukovodstvo delegacije, odnosno da smijeni njenog čelnika Veljka Odalovića jer je član Socijalističke partije Srbije koju je devedesetih vodio tadašnji predsjednik Slobodan Milošević.

Odalovića optužuju za učešće u strukturama odgovornim za rat i progon Albanaca sa Kosova.

Šta je Srbija do sada uradila?

Posljednja iskopavanja u Srbiji sprovedena su 2022. na lokalitetu rudnika Štavalj kod Sjenice na jugozapadu zemlje. Ni na ovom, ni na lokacijama Kozarevo kod Novog Pazara, nisu pronađeni posmrtni ostaci, kažu u beogradskoj Komisiji za nestale. Posljednja masovna grobnica otkrivena je 2020. na mjestu nekadašnjeg rudnika "Kiževak" kod Raške na jugu Srbije.

Odatle je do sada ekshumirano devet posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca, a predsjednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović izjavio je u decembru 2020. da se pretpostavlja da je na tom mjestu između 15 i 17 tijela. To je peta masovna grobnica koja je od 2001. otkrivena na teritoriji Srbije.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak