Split Pride tužio Republiku Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Split Pride tužio Republiku Hrvatsku

Udruženja Kontra i Iskorak predstavili su u srijedu u Zagrebu Izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2011. godinu, u kojem su navedeni pozitivni i negativni aspekti na području zaštite prava LGBT osoba. Glavna kritika aktivista bila je usmjerena na ponašanje policije tokom održavanja prvog Split Pridea 2011. godine, kada su huligani napali sudionice i sudionike ove manifestacije.

"Propust državnih institucija da spriječe nasilje na prvom Split Prideu te izostanak sankcioniranja odgovornih osoba u Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova ocjenjujemo kao najnegativniji događaj u 2011. godini. Bez ikakve sumnje je to da su namjerno učinjeni veliki propusti vezano za praćenje organizacije i sprečavanje organiziranja nasilnika te da MUP i splitski gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti da bi spriječili nasilje", kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras, a prenosi Tportal.

Gradonačelnik: Split je konzervativan, katolički grad 

MUP je, dodaje Sanja Juras, u odgovoru na upit, koji su poslala LGBT udruženja, istakao da nije bilo propusta u osiguranju javnog okupljanja u Splitu. S obzirom na navedeno, sudionici i sudionice Split Pridea, kojima je povrijeđeno Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava zajamčeno pravo na javno okupljanje, zajedno su podnijeliindividualne tužbe protiv Republike Hrvatske primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije kojima traže utvrđivanje diskriminacije.


Juras je najavila da će i ove godine organizirati Split Pride, o čemu će se više znati za nekoliko sedmica, te naglasila da je "sramotno da se zbog nedostatka političke volje uskraćuje pravo na javno okupljanje LGBT osoba te da njihovo ostvarenje ovisi o količini pritiska međunarodnih institucija i medija".

"Tek nakon tog pritiska su prijave napadačima koji su bacali eksplozivna sredstva, kamenje i vrećice s izmetom te pepeljare i vikali Ubij pedera i Morate umrijeti promijenjene iz prekršajnih u kaznene", podsjetila je Sanja Juras.

137 privedenih i osam povrijeđenih u gay paradi

Ministarstvo obrazovanja lošu je ocjenu zaradilo zbog odbijanja uklanjanja diskriminatornih sadržaja iz udžbenika, a sudstvo zbog nedostatka senzibiliziranosti i edukacije oko primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije, objasnila je koordinatorica Kontre.

Kao pozitivni pomak u zaštiti prava LGBT osoba u Hrvatskoj u 2011. izdvaja usvajanje novog Kaznenog zakona, koji će stupiti na snagu 1. januara 2013. godine, a u kojem je usvojeno i poboljšano zakonsko uređenje zločina iz mržnje, uveden rodni identitet te se sve odredbe tog zakona imaju na jednak način primjenjivati i na istospolne partnere te njihovu djecu.

"Pozdravljamo novi Kazneni zakon kao korak naprijed u suzbijanju zločina iz mržnje, ali istovremeno upozoravamo da zakonske odredbe ništa ne znače ukoliko ne zažive u praksi. Posljednjih godina bilježimo povećan broj osoba koje su bile spremne javno progovoriti o svom iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju spolne orijentacije. No ipak, velika većina osoba koje su doživljele diskriminaciju i nasilje nikad ne prijave takve incidente zbog nepovjerenja u pravni sustav", objasnio je Zoran Dominković iz udruge Iskorak, a prenosi portal H-alter.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak