Jurio Auroru borealis, ali uhvatio nešto nevjerovatno: Misteriozna crvena svjetlost iznad Hrvatske

3
Radiosarajevo.ba
Jurio Auroru borealis, ali uhvatio nešto nevjerovatno: Misteriozna crvena svjetlost iznad Hrvatske

U Hrvatskoj su zabilježene zapanjujuće slike Aurore borealis, poznate i kao Sjeverna svjetlost, koje su brzo postale viralne na društvenim mrežama. Iako su oblačno vrijeme i geomagnetska oluja otežali posmatranje, srećnici su uspjeli da uhvate ovaj rijetki fenomen.

Aurora borealis je prirodni svjetlosni fenomen koji se obično javlja u polarnim regionima. Međutim, izuzetno jaka geomagnetska oluja omogućila je da se ovaj fenomen vidi i na nižim geografskim širinama, što predstavlja pravu rijetkost. Ova pojava zabilježena je drugi put ove godine, što ukazuje na povećanu solarnu aktivnost.

Talentovani mladi fotograf Danijel Palčić snimio je Auroru iznad Velebita, dok je lovac na oluje Sandro Puncet uhvatio očaravajuće prizore lošinjske Aurore. Puncet je također zabilježio i rijetke "crvene duhove" – električna pražnjenja u visokoj atmosferi poznata kao jonosferske munje.

Kate Winslet dijeli važnu poruku za mame djevojčica: 'Vrlo je bitno, molim vas da upamtite'

"Oko 19:30 izašao sam napolje, pratio satelitske i KP Indeks aplikacije za praćenje. U Lošinju je tada još padala kiša, ali je bilo očigledno da će se uskoro razvedriti," opisao je Puncet svoje iskustvo za Dalmaciju danas. Iako nije sve išlo po planu, bio je sretan što je uspio da zabilježi auroru, a kasnije je primijetio i "crvene duhove" na svojim fotografijama.

Iako vremenski uslovi nisu bili idealni, srećnici koji su uspjeli da zabilježe Auroru borealis doživjeli su jedinstveno iskustvo. Sunčeva svjetlost trenutno je na vrhuncu svoje aktivnosti, pa se očekuje još ovakvih pojava tokom godine.

Šta su crveni duhovi?

Crveni duhovi su primjer izuzetne atmosferske pojave poznate kao jonosferska munja (Transient Luminous Event). Ovi fenomeni se dešavaju iznad grmljavinskih oblaka, na visinama između 40 i 80 kilometara iznad Zemlje. Dok bljesci munje obično padaju od oblaka do zemlje, crveni duhovi se kreću u suprotnom smjeru, izlazeći u atmosferu.

Ovi bljeskovi se događaju nevjerovatnom brzinom, što otežava naučnicima da ih zabilježe i proučavaju. Obično ih je gotovo nemoguće posmatrati sa Zemlje, ali produbljivanje znanja o njima može pružiti dragocjene informacije o procesima u gornjoj atmosferi.

Druge jonosferske munje

Osim crvenih duhova, postoje i plavi mlazevi, koji su još jedna rijetka atmosferska pojava. Oni se također dešavaju iznad grmljavinskih oblaka i predstavljaju uzlazno pražnjenje struje. Plavi mlazevi su prilično blijedi i teže ih je uočiti.

Vilenjaci, još jedna vrsta TLE-a, formiraju ekspanzivni prstenasti sjaj i dešavaju se na visini od oko 100 kilometara iznad Zemlje tokom oluja sa grmljavinom, ali su toliko brzi da se ne mogu vidjeti golim okom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak