Hrvatska danas bira: Ovo su najvažnije stvari koje morate znati o parlamentarnim izborima

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatska danas bira: Ovo su najvažnije stvari koje morate znati o parlamentarnim izborima

U srijedu, 17. aprila, bira se 11. saziv Hrvatskog sabora. Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su neprekidno od 7 sati ujutro do 19 sati navečer, a na biračkim mjestima u inozemstvu, među njima i kod nas, u Bosni i Hercegovini, izbori traju dva dana.

Svoje biračko pravo na izborima za Sabor Republike Hrvatske u utorak ujutro, 16. aprila, iskoristio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović. Dodao je kako očekuje da se nastavi kontinuitet Vlade Andreja Plenkovića

Podsjetimo, riječ je o drugim po redu izborima za Sabor Hrvatske koji se ne odvijaju nedjeljom, nego usred sedmice, pa je srijeda 17. aprila u Hrvatskoj proglašena neradnim danom.

Proljetna idila u Sarajevu: Toplo vrijeme privuklo šetače u gradsku gužvu

Prema Registru birača koji je zaključen šest dana prije izbora, 11. aprila ove godine, pravo glasa na ovim izborima ima ukupno 3.733.398 punoljetnih hrvatskih državljana, od čega 3.511.098 s prebivalištem u Hrvatskoj i 222.300 aktivno registriranih birača s prebivalištem u inozemstvu.

U posljednje četiri godine, ako je suditi po podacima iz Registra birača, ukupan broj hrvatskih državljana s pravom glasa se smanjio.

U junu 2020. u Registru je bio ukupno 3.859.381 birač, što je za 125.983 više nego danas.

Međutim, do osipanja birača, prema podacima iz Registra, došlo je samo u Hrvatskoj, dok broj onih s prebivalištem u inozemstvu u četiri godine nije padao, nego rastao.

U junu 2020. u Hrvatskoj je prema Registru bilo 3.674.695 birača, a danas ih je 3.511.098, što je 163.597 manje.

U junu 2020. prema Registru je bilo 184.786 birača s prebivalištem u inozemstvu, a danas ih je, kao što smo već naveli, 222.300, što je 37.514 birača više nego prije četiri godine.

Odaziv birača na parlamentarne izbore održane u pandemiji COVID 19 u junu 2020., koji je iznosio 48,9 posto, bio je najniži otkako se u Hrvatskoj održavaju višestranački izbori, pa se očekuje da će na ovima biti veći.

U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se ukupno 140 saborskih zastupnika - u svakoj izbornoj jedinici po 14.

Svoje predstavnike u parlamentu dobivaju one stranačke, neovisne i koalicijske liste koje uspiju preskočiti izborni prag od pet posto, a broj osvojenih glasova D‘Hondtovom metodom se preračunava u mandate, tako da se glasovi strankama koje su ostale ispod izbornog praga od pet posto u preračunavanju glasova u mandate raspoređuju dvjema listama koje su u toj izbornoj jedinci osvojile najviše glasova.

Više informacija možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak