Crnogorci u nedjelju glasaju na vanrednim izborima

Radiosarajevo.ba
Crnogorci u nedjelju glasaju na vanrednim izborima


U Crnoj Gori se u nedjelju održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, čije je održavanje zakazano na inicijativu oporbe koja je prilikom prihvaćanja referenduma o neovisnosti Crne Gore zahtijevala skraćenje mandata postojećeg parlamenta za godinu dana.

U izbornoj utrci za 81 mjesto u crnogorskom parlamentu, 498.305 punoljetnih građana Crne Gore, skoro osam tisuća više nego na posljednjim predsjedničkim izborima, imat će priliku birati zastupnike sa 16 izbornih lista koje su predale sedam koalicija i devet samostalnih stranaka.

Na temelju ispitivanja javnog mnijenja nevladinih organizacija i specijaliziranih agencija, Koalicija "Europska Crna Gora", koju predvodi čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo Đukanović, u čijem sustavu su još Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka(BS), mogla bi osvojiti apsolutnu većinu, odnosno blizu 52 posto glasova.

Na drugom bi mjestu, prema procjenama, trebala biti Socijalistička narodna partija (SNP) s oko 17 posto osvojenih glasova, a na trećem Nova Srpska demokratija (NOVA), koja bi trebala dobiti povjerenje 12 posto birača. Po tim analizama, Pokret za promjene (PZP) čelnika Nebojše Medojevića, donedavno najjača oporbena stranka, koja nastupa samostalno, bilježi velik pad i predviđa se da će osvojiti samo oko šest posto glasova.

Na rubu izbornog praga od tri posto je oporbena koalicija Liberalne partije i stranke Demokratskog centra (DC) "Za drugačiju Crnu Goru", dok bi najveće iznenađenje trebala biti Stranka penzionera i invalida (SPI), koju podupire 3,5 posto birača.

Na izbornoj listi nalaze se još koalicija "Bošnjaci-muslimani zajedno", Bošnjačke demokratske stranke i Stranke muslimana u Crnoj Gori. Stranke srpskoga bloka izlaze na izbore predstavljene na četiri liste. U "Narodnjačkoj koaliciji" su Narodna i Demokratska srpska stranka, u "Srpskoj nacionalnoj listi" su Stranka srpskih radikala, Stranka srpskih narodnjaka i Grupa građana, dok "Nova srpska demokratija" Andrije Mandića nastupa samostalno, isto kao i Otadžbinska srpska stranka-Za istinske Srbe, kako glasi naziv liste.

Socijalistička narodna partija (SNP), koja je bila dominantno prosrpska stranka i koja se nastoji okrenuti građanskoj opciji, također nastupa samostalno.

Albanske stranke predale su čak pet lista, dvije koalicije i tri samostalne stranke. Samostalno nastupaju Demokratska unija Albanaca, Forca-Nova demokratska stranka i Partija demokratskog prosperiteta, dok su koalicije Lista za Tuzi i Albanska koalicija-perspektiva. Samostalne liste su predali i Crnogorski komunisti i Stranka penzionera i invalida.

Tako velik broj izbornih lista i nemogućnost ujedinjenja oporbe, po procjeni analitičara, daje velike izglede trenutačno vladajućoj koaliciji Mila Đukanovića da i dalje zadrži vlast.

Izborna kampanja protekla je u dosta mirnom ozračju, bez prevelikih tenzija i u međusobnom optuživanju vlasti i oporbe, a dominirale su gospodarske teme, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i pridruživanje euroatlantskim integracijama. Crnogorski premijer Đukanović najavio na nedavnom promidžbenom skupu da će svjetska gospodarska kriza potrajati do kraja ove ili početka iduće godine, te da će Crna Gora, zahvaljujući najnovijim vladinim mjerama, sačuvati stabilnost i vitalnost svog gospodarstva.

Izrazio je uvjerenost u apsolutnu pobjedu svoje stranke, odnosno koalicije "Europska Crna Gora", najavivši da će ostati na čelu crnogorske vlade. Čelnici oporbe, s druge strane, tvrde da je crnogorsko gospodarstvo razoreno, da je u rukama tajkuna te da vlada pomaže samo "svojim prijateljima". Oporba također optužuje vlast za korupciju i organizirani kriminal, dok je postignut konsenzus oko euroatlantskih integracija.

Stranke iz srpskog bloka najavile su da će, ako osvoje vlast, na dnevni red nove crnogorske vlade staviti "odluku o ukidanju priznanja takozvane države Kosovo".

Izbore će pratiti 1.210 stranih i domaćih promatrača. Najviše stranih promatrača bit će iz Promatračke misije OESS-a, njih 126, dok su ostali predstavnici Vijeća Europe, veleposlanstava i inozemnih nevladinih promatračkih organizacija.

Očekuje se tradicionalno visok odaziv birača - više od 70 posto, a izborna šutnja počinje u petak u ponoć.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak