Crna Gora: Godišnje se rodi 800 dječaka više nego djevojčica

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Godišnje se rodi 800 dječaka više nego djevojčica

U Crnoj Gori godišnje se rodi oko 800 dječaka više nego djevojčica, što tu državu svrstava u zemlje sa najvećim disbalansom po polovima među novorođenima, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja. 

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 naprema 102 do 104, što je navelo na sumnju da je riječ o zloupotrebi savremenih medicinskih metoda ranog utvrđivanja pola i selektivnim abortusima ženskih fetusa, zarad forsiranja muškog potomstva, prenosi Tanjug.

Pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je na konferenciji za novinare da je Crna Gora uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, država sa najvećim procentom disbalansa među novorođenom djecom muškog i ženskog pola. 

"Ministarstvo zdravlja je pripremilo set propisa, koji imaju prohibitorni karakter kada je u pitanju prekidanje trudnoće iz nemedicinskih razloga", naveo je Grbović. 

On je podsjetio da je već usvojen zakon koji zabranjuje prekid trudnoće sa motivom odabira pola, kao i upotrebu genetskih testova u ranoj trudnoći, osim iz medicinskih razloga. 

Specijalista medicinske i kliničke genetike Olivera Miljanović ukazala je da je Vijeće Evrope nedavno zatražilo od Crne Gore podatke o abortusima, pošto su relevantne svjetske organizacije posumnjale da je visoka nesrazmjera u broju novorođene muške i ženske djece u toj državi posljedica uništavanja ženskih fetusa.

"Već odavno je prepoznato interesovanje za muškim potomkom u Crnoj Gori. Odnos 100 djevojčica naprema 109 dječaka koji prati dvodecenijski trend ne može se objasniti strukom i naukom, niti biološki, ni socijalno-kulturološki. Najveći mogući disbalans može da bude do 106, mada je 103 prosjek. Sve preko toga se smatra zloupotrebom medicinske genetike u nemedicinske svrhe", navela je ona. 

Miljanovićeva je kazala da poremećaj ravnoteže među polovima nije samo problem zdravstvenog sistema, već čitavog crnogorskog društva. 

"Na osam hiljada porođaja, što je godišnji prosjek u Crnoj Gori, mi imamo oko 800 dječaka više nego djevojčica. Za deset godina to je osam hiljada muškaraca više nego žena. To su velike neravnoteže", istakla je ona. 

Miljanovićeva smatra da je dodatna edukacija stanovništva Crne Gore jedna od mjera koje treba preduzeti u suzbijanju ovog poremećaja. 

Ona je navela da se u svom radu često sreće sa parovima koji žele muško dijete i koji traže da im se pomogne u ranom otkrivanju pola. 

"Takvi roditelji, ne samo da su dobijali informaciju da ne mogu to da urade, već su prošli proces javno-zdravstvene edukacije. To je rad jedan na jedan i dobar je za one koji dođu u Klinički centar, ali ipak nedovoljan", kazala je Miljanović. 

Prema crnogorskom zakonu, svaka žena ima pravo da prekine trudnoću do 12 sedmice svojom voljom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak