Građani oprez, Krajinom haraju prevaranti: Više žrtava u posljednjih deset dana

1
Radiosarajevo.ba
Građani oprez, Krajinom haraju prevaranti: Više žrtava u posljednjih deset dana

Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnog djela prevare, koje su izvršene putem društvenih mreža i korištenja bankovnih kartica.

Prema nezvaničnim informacijama, koje je objavila RTV Sana, samo u Sanskom Mostu je na ovaj način, u poslednjih desetak dana prevareno šest građana. Tom prilikom su oštećeni građani nepoznatim licima na njihov zahtjev putem društvenih mreža (Facebook, Instagram i dr.) ili aplikacija koje omogućuju kontakt pozivom (Viber, Messenger i dr.) dali podatke svojih bankovnih kartica nakon čega je sa tim podacima nepoznato lice obavilo online transakciju sa njihovih tekućih računa otvorenih kod banaka (izvršilo online kupovinu ili online klađenje) ili transakciju prema banci prihvatitelju koja se nalazi van države Bosne i Hercegovine.

Također, u zadnje vrijeme je zaprimljen veći broj prijava koji se odnosi na kupovinu i prodaju na 'OLX' platformi privrednog društva PIK d.o.o. Sarajevo, odnosno da građani prilikom kupovine ili prodaje nepoznatim licima ustupaju podatke svojih bankovnih kartica na način da im nepoznato lice putem poruka dostavi link 'PHISHING' stranice (navodno stranica od brzih pošta registriranih na području BiH), kako bi im navodno uplatili traženi novčani iznos, na kojoj građani unesu podatke svojih bankovnih kartica pa čak i 3D sigurnosni kod koji dobiju od banke putem SMS poruke i samim tim nepoznatim licima omogućuju transakcije sa njihovih transakcijskih računa.

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti različitih oblika komunikacije putem interneta, Uprava policije MUP USK-a upozorava javnost, da prijevare putem interneta postaju sve raznovrsnije, te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o 'nagradnim igrama' na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak