Željko Komšić: "Cvijanović ne može BiH nazvati 'kobajagi' državom"

29
FENA
Željko Komšić: "Cvijanović ne može BiH nazvati 'kobajagi' državom"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da je Prijedlog zakona o državnoj imovini BiH koji je prošle sedmice usvojilo Predsjedništvo, zaista solidan te da su vodili računa o svemu, posebno o presudama Ustavnog suda BiH.

"Kada bi vladala logika, a ne politizacija, onda bi ovaj zakon dobio potrebnu većinu", kazao je Komšić za BHRT.

Govoreći o izjavi zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinka Čavare da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović ne znaju da nisu nadležni za predlaganje zakona, Komić je kazao da Čavara nije bio upoznat s tim da imaju pravo. 

Saobraćajna nesreća na Otoci: Motociklista povrijeđen, saobraćaj otežan

"Ali svejedno, ako Kolegiji upotrijebi tu argumentaciju, zastupnici mogu predložiti zakon. Učinit ćemo sve da se taj zakon nađe u proceduri u Predstavničkom domu PSBiH, a kako će većina odlučiti o tome, to je do njih", istakao je.

Komšić je također komentirao i izjavu članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je kazala da Predsjedništvo BiH ne može biti ovlašteni predlagač zakona o državnoj imovini, zato što u skladu sa Ustavom može predlagati zakone samo iz domena svojih nadležnosti te da Komšić i Bećirović glume da su 'kobajagi' zaštitnici 'kobajagi' države.

"Nismo imali namjeru da se predstavljamo ni kao zaštitnici ni kobajagi zaštitnici države, već da riješimo veoma važno pitanje koje tereti političku svakodnevnicu i koje je jedan od uvjeta za evropski put BiH", naglasio je.

Tvrdi da Cvijanović ne može BiH nazivati 'kobajagi' državom, jer je BiH članica Ujedinih nacija, ima svoje institucije i pokušava da realizuje svoje vanjsko-političke prioritete.

"Imamo veliki broj problema, ali BiH je država", poručio je Komšić.

Dodao je da je jedan od vanjsko-političkih ciljeva BiH da postane članica Evropske unije te da je protekle sedmice BiH posjetila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Donijela je 20 miliona eura za ugrožena i poplavljena područja i sugerisala nam je da apliciramo za neku vrstu fonda solidarnosti za ovakve situacije za dodatna sredstva", istakao je.

Također je naveo da je održala sastanak s članovima Predsjedništva u Sarajevu,  kao i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

"Zamolili smo je da o tome s njom više razgovara, jer je Vijeće ministara ipak operativno zaduženo za te stvari", kazao je.

Dodao je da na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije bilo ništa spektakularno.

"Uvijek  ima disonantnih tonova i tema koje možda nisu baš kvalifikovane za svaku vrstu sastanka. Posebno se to odnosi na temu o ulozi Srbije i pitanju 'srpskog sveta'. Von der Leyen je preko toga prešla dosta hladno, što mogu i da shvatim, jer je u BiH došla drugim poslom. Tu priču je inicirao Bećirović, što je izazvalo repliku Cvjanović", istakao je.

Komšić tvrdi da je reakcija Von der Leyen bila da joj je drago što postoji dinamika, te je to nazvao diplomatskim rječnikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak