Zaštita nacionalnih manjina ključni element

Radiosarajevo.ba
Zaštita nacionalnih manjina ključni element


Efikasna zaštita nacionalnih manjina jedan je od ključnih elemenata evropskih integracija. BiH zato, između ostalog, mora učiniti vjerodostojne napore u implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Finci-Sejdić", istaknuto je danas u Sarajevu na brifingu za predstavnike medija s ekspertima Delegacije Evropske unije za prava nacionalnih manjina.

Posljednji Izvještaj evropske komisije o napretku BiH navodi da BiH uglavnom ima potreban pravni okvir za zaštitu nacionalnih manjina, ali da je postignut mali napredak u implementaciji Zakona o nacionalnim manjinama. Napredak nije ostvaren ni kada je riječ o provedbi Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, dok je zastupljenost manjina u medijima slaba.

Najveći problemi su s najvećom manjinom, Romima, oko čijeg broja u BiH postoje različite procjene zavisno od toga da li ih iznose predstavnici vlasti ili romske organizacije. U Evropskoj uniji njihov broj  se procjenjuje na oko 35.000 do 40.000. U ove brojke nisu uključeni Romi koji žive nomadskim životom na području zemalja regiona.

Veliki problem predstavlja obrazovanje romske djece, što se kasnije manifestira na različite načina.

Problem u BiH predstavljaju i nelegalna romska naselja, iako u nekima od njih Romi žive i stotinjak godina. Tako su u Kaknju, na lokalitetu gdje žive Romi, vlasti izdale dozvolu za gradnju poslovnh objekata te Romi sada moraju seliti.

Na brifingu je ukazano i na problem kontrole trošenja nemalih sredstava koje su međunarodne i domaće institucije davale za rješavanje ovih problema. Mnogi Romi, naprimjer, tvrde da su u projektima stambenog zbrinjavanja najbolje prošli upravo oni Romi koji su već imali riješeno stambeno pitanje, dok mnogi Romi zbog neposjedovanja dokumenata nisu ni mogli konkurirati.

Zabilježeni su i slučajevi da su napravljene kuće za Rome, ali da pritom lokalne vlasti nisu realizirale svoj dio posla te su ove kuće ostale bez priključka na vodu ili struju.

I međunarodna zajednica je pravila puno grešaka, dajući mnogo novca nekim nevladinim organizacijama koje nije kontrolirala, ali u Delegaciji EU kažu da je to dio procesa koji će u konačnici dovesti do toga  da će opstati nekoliko nevladinih organizacija zaista sposobnih da iznesu projekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak