Zahiragić: Vojska Srbije mogla je doći i na Trebević. Predsjedništvo mora hitno smijeniti odgovorne!

4
Radiosarajevo.ba
Zahiragić: Vojska Srbije mogla je doći i na Trebević. Predsjedništvo mora hitno smijeniti odgovorne!

"Nakon što se u Trebinju stacionirala policijska jedinica i helikopter MUP-a Srbije, bilo je pitanje dana kada će bosanskohercegovačkim gradovima prodefilovati Vojska Srbije. Gradovima u kojima su nad Bošnjacima počinjeni genocid i drugi najteži oblici ratnih zločina. Očekivao sam jasne odgovore nadležnih, ali jučer ih nismo dobili.
Danas, već, kao da se ništa nije ni desilo. I tako se, iz dana u dan, pomjeraju granice ponižavanja ove države i njenih patriota."

Izjavio je ovo danas, 8. jula, Haris Zahiragić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ambasada Srbije je informisala Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Konakovića da će Vojska Srbije doći u Bosnu i Hercegovine, a pretpostavljam da je on taj akt putem Ministarstva sigurnosti proslijedio Graničnoj policiji. Ministar Konaković je morao poslati taj akt Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje je putem Ministarstva odbrane ili OSA-e moralo zabraniti ulazak Vojske Srbije, te o tome informisati Srbiju.

Policija vrši uviđaj: U toku potraga za nestalima nakon poplava u BiH

Ukoliko bi uprkos toj zabrani vojnici i oficiri Vojske Srbije pokušali ući u državu bez saglasnosti, onda bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moralo ili pozvati EUFOR da izađe na granicu da to spriječi ili kao vrhovni komadant poslati Oružane snage Bosne i Hercegovine na granicu", dalje navodi Zahiragić.

Izjava ministra odbrane Zukana Heleza da kadeti nisu vojska, nije tačna, jer i kadeti i njihovi profesori su vojska, ističe Zahiragić, smatrajući da je ta izjava "katastrofalna relativizacija opasnog presedana i potvrđuje sve što smo odveć znali, da taj čovjek nije kapacitiran biti ministar ozbiljnog i važnog Ministarstva odbrane".

"Također, njegova izjava o tome kako on ne zna šta se desilo, te da provodi istragu da li se takvo nešto uopšte desilo, govori o potpunom izostanku rada i koordinacije državnih organa, a posebno onih koji su zaduženi za sigurnost. Isto ovako je, doslovno, Vojska Srbije mogla izaći i na Trebević i na Koziju ćupriju, a da ministar nakon toga provodi internu istragu šta i kako se desilo. Posebna je tema to da li je OSA imala pravovremenu informaciju?

Isak komentirao ulazak vojske Srbije pa se žestoko obrušio na Miletića: "Nemoj se naći uvrijeđen"

Da li je obavještajna služba Oružanih snaga BiH imala pravovremenu informaciju ili su i oni, kao i mi, za ovo saznali iz medija? Ambasada Srbije je Konakovića informisala eksplicitno da će kadeti i predstavnici Vojske Srbije preći granični prelaz, te da će nakon toga posjetiti Bratunac i Prijedor. Pa pitam Konakovića, kakve veze ima Vojska Srbije sa Bitkom na Kozari - on tvrdi da je bio pobjednik na takmičenju "Titovim stazama revolucije" trebao bi to znati?

Kakve veze ima Bratunac sa Kozarom ikada, a posebno pet dana prije dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici? Zašto sam sebi nije postavio ova pitanja, ako mu već sama činjenica da Vojska Srbije ulazi na teritoriju naše države nije dovoljno sporna i alarmantna!? Sve se ovo dešava, simbolično, nakon što je Trojka sa SNSD-om i HDZ-om utvrdila, a Denis Bećirović sa Željkom Cvijanović glasao ZA budžet kojim je smanjen budžet za Oružane snage Bosne i Hercegovine. Ne očekujem da nakon ovog neviđenog skandala i propusta svi odgovorni podnesu ostavke. Nemaju oni osjećaja za odgovornost i izgleda da uopšte nisu svjesni razmjera svega što se dešava. Međutim, očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zakaže hitnu sjednicu, utvrdi sve odgovorne za ovaj skandalozni i opasni propust, te da formalno predloži njihove smjene", poručio je.

Zahiragić podsjeća da je prije nekoliko dana u Beogradu održan takozvani "svesrpski sabor" na kojem je utvrđena Deklaracija, a koja je usvojena u Narodnoj Skupštini bh. entiteta Rs i čije je usvajanje najavljeno i u Skupštini Srbije.

"Deklaracija je velikosrpski dokument prve klase, a njeno usvajanje je otvoren napad Srbije na suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao i na Dejtonski mirovni sporazum. Sve to je prošlo bez ikakvog institucionalnog odgovara, pa skoro i bez ikakve reakcije državne vlasti. Izostala je i adekvatna politička reakcija stranaka Trojke. Isto kao da se sve ovo dešava nekoj dalekoj državi, a ne državi koju oni, iako nametnuti, ipak vode ili bi barem trebali da je vode. Šta je sljedeće što će nas zadesiti sa njima.? Ne mislim na Srbiju i na bh. entitet Rs, sa njima znamo na čemu smo. Nego sa ovim "Potpuno novim pregovaračima". Na čemu su oni? Svaki dan njihovog ostanka na vlasti opasnost je za našu državu. Neki od njih to rade po zadatku, drugi su ucjenjeni, a treći su jednostavno potpuno nedorasli obnašanja bilo kakve vlasti, a naročito ove državne", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak