Više se ništa u RS-u ne smije zvati 'bosanskim'

Radiosarajevo.ba
Više se ništa u RS-u ne smije zvati 'bosanskim'

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a donijelo je odluku kojom će praktično Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a stupiti na snagu i ubuduće će se Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica zvati samo Brod i Kostajnica.

Zakon predviđa novčane kazne za one koji se ne pridržavaju tih odredbi.

Za predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića ta je odluka logična, očekivana i jedna moguća.

Radojičić smatra i da je značajno što je Ustavni sud RS-a naveo da na odrednicu „bosanski“ nema ekskluzivno pravo niti jedna etnička grupa konstitutivnog naroda, što je, naveo je, i bilo jedno od obrazloženja za donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi.

„To je geografska odrednica, odrednica države, a ne jednog konkretnog, konstitutivnog naroda, jer 'bosanski' nije identično ni sa 'srpski' ni sa 'hrvatski'. Koliko sam razumio to je jedna od bitnih odrednica u obrazloženju Suda prilikom donošenja odluke“, naveo je predsjedniki entitetskog parlamenta.

Radojičić navodi i da nije moguće pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom BiH oko Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, što najavljuju iz Kluba bošnjačkih delegata Vijeća naroda RS-a nezadovoljni odlukom Ustavnog suda RS-a.

„Koliko mi je poznato ne postoji mogućnost apelacije na odluku Ustavnog suda RS-a o vitalnom nacionalnom interesu pred Ustavnim sudom BiH. Ukoliko bi se neko odlučio da pokrene apelaciju, ona bi iz proceduralnih razloga automatski morala biti odbijena“, rekao je Radojičić.

Šef Kluba bošnjačkih delagata u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je danas Feni da će se za njega Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica uvijek tako zvati, te navodi da nisu tačne tvdnje predsjednika Narodne skupštine RS-a da nije moguće pokrenuti žalbu na Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica, i za koji je Ustavni sud RS-a utvrdio da ne vrijeđa vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

„Očigledno da predstavnici Narodne skupštine RS-a imaju dobru konkeciju sa Ustavnim sudom RS-a i veoma često daju tumačenja kao da su sudije tog suda, a ne predstavnici Parlamenta. Sreća je da nekada njihova pravna tumačenja ne budu baš ispravna i da ima i onih koji na kraju mogu odlučiti o njihovim pravnim kvalitetima i ocjeniti odluke koje oni donose“, navodi šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Poručio je da će za njega Bosanski Brod i Bosajnska Kostajnica to uvijek i biti, bez obzira što su u Zakonu o lokalnoj samoupravi predviđene i kazne za one koji se ne budu pridržavali novih naziva, bez prefiksa "bosanski".

„Te represivne mjere pokazuju krajnje namjere zakonodavca, Skupštine, koji pokušava sofiticirano spriječiti povratak i povratnike da ostvaraju svoja Ustavom zagarantirana prava“, ukazuje Ramić i navodi da će sadašnji naziv ostati isti i za građane Bošnjake koji su rođeni u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici, u njima žive i tu će, vjerovatno, biti i sahranjeni.

„Oni neće nikada pristati da im neko silom donese rješenja o nazivu njihovih gradova. Ovo sve očigledno služi kao pritisak na povratnike“, naglasio je on.

Ramić ukazuje da istovremeno, kada je u pitanju Zakon o lokalnoj samopuravi, gdje postoje i određena prava za konstitutivne narode, nema nikakvih represivnih mjera za lokalne vlastodršce da moraju omogućiti primjenu zakona o konstitutivnosti naroda u lokalnim sredinama.

Ramić je mišljenja da se u ovom trenutku i nije mogla očekivati drugačija odluka Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a, s obzirom da radi po Poslovniku Suda koji nije u skladu sa Ustavom i da se odluke donose dvotrećinskom većinom, umjesto da se samo glasovima dvojice sudija potvrdi povreda nacionalnog interesa.

Kada Klub Bošnjaka dobije današnju odluku pokrenut će apelaciju pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu ustavnosti takve njihove odluke, kao i apelaciju o ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

„Taj poslovnik, kako je trenutno koncipiran, totalno obesmišljava postojanje Vijeća naroda RS-a i nacionalnih klubova koji nisu u mogućnosti da institucionalno zaštite interese naroda koji predstavljaju, već je uspostavljen princip preglasavanja po kojem se bošnjački poslanici preglasavaju u Skupštini RS-a, pa u klubovima Vijeća naroda, a onda se i na Ustavnom sudu također vrši preglasavanje bošnjačkih sudija“, rekao je Ramić.

Ramić je prokomentirao i to što je svoje mišljenje od odluke Vijeća Ustavnog suda RS-a izdvojio predsjednik Suda Mirko Zovko.

„Zovko je vjerovatno bio u prilici da utiče da Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a ne bude takav kakav jeste, ali očigledno je da on sada nema snage da tijelo kojim predsjedava stavi u funkciju zaštite ustava RS-a i BiH te uspostavi princip zakonitosti i ustavnosti, a ne princip preglasavanja kakav je trenutno prisutan u RS-u“, zaključio je Edin Ramić.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak