Svetlana Cenić o utjecaju poplava na cijene: 'Imamo mi raznih mešetara. Nadam se da smo naučili'

5
M. F.

Poplave koje su nedavno pogodile Bosnu i Hercegovinu uzrokovale su značajnu štetu na željezničkoj infrastrukturi, što je dovelo do zabrinutosti zbog mogućih poskupljenja, naročito naftnih derivata. Tim povodom je za portal Radiosarajevo.ba govorila cijenjena ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Iako su oštećene pruge veliki problem, Svetlana Cenić smatra da ne bi trebalo doći do velikih poremećaja u cijenama, jer na tržištu postoje konkurencija i alternativni pravci snabdijevanja.

"Nisu svi uvozili naftu preko Luke Ploče, ima ih koji imaju terminale koji su sa druge strane države uvozili također željeznicom pa do terminala. To može da pomogne da ne bi došlo do skoka cijena. Dobavljači će se vjerovatno preusmjeriti na drugu rutu dok se ne sanira šteta, koja ko zna kad će se sanirati. Mislim da ne bi trebalo doći do poskupljenja jer postoji konkurencija koja s drugih graničnih prijelaza ulazi sa svojim naftnim derivatima", smatra Cenić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Vanredna sjednica: Doneseno 9 hitnih mjera za zaštitu od klizišta u općini Stari Grad Sarajevo

Prema Cenić, tržišna konkurencija igra ključnu ulogu u stabilizaciji cijena, ali, iako će biti pokušaja opravdanja poskupljenja, oni će biti otežani zbog konkurentnih opcija na tržištu.

"Naravno da će biti pokušaja i obrazloženja da se podignu cijene, ali, s obzirom na to da postoji konkurencija, to će biti malo teže", vjeruje naša sagovornica.

Vlada FBiH: Predstavljen plan sanacije cestovnog i željezničkog saobraćaja

Iako navedeni problemi možda neće izazvati drastične promjene u cijenama naftnih proizvoda, Cenić skreće pažnju na to da bi moglo doći do poremećaja u investicijama. Investitori do sada nisu bili naročito oprezni zbog neuređenih pitanja oko zaštite okoliša i nelegalnih eksploatacija. 

"Investicije kad su u pitanju, može doći do poremećaja u tom dijelu zbog transporta, komunikacija i mnogo neriješenih pitanja. Imamo mi raznih mešetara, inostranih i domaćih koji traže koncesije ili druge opcije. Ne interesuje ih pretjerano uništenje prirode ili zagađenje u ovoj državi. U svojoj vode računa, što znači da je onda do nas što ovdje ne paze", kaže Cenić.

Ipak, tragedija koja se desila u Jablanici, sada može biti prekretnica da se smanji mogućnost ponavljanja sličnih problema u budućnosti.

"Sad su se otvorila pitanja zbog ovog nelegalnog kamenoloma i zbog toga što se kamenje i otpad bukvalno sručio na glavu i na kuće. Sada svako razmišlja 'čekaj u šta ulazim' i da li je sve to regulisano. Neće niko na klizište i dobro će otvoriti oči da vide ako nešto prave hoće li na klizište i šta se sve može desiti", vjeruje.

"Strava. Ovo je strava": Snimak iz zraka na kojem se vide kamenolomi u BiH šokirao regiju

Cenić podsjeća da je BiH imala prilike da nauči lekcije iz prethodnih katastrofa, poput poplava iz 2014. godine, ali da se, nažalost, ništa bitno nije promijenilo. Izražava nadu da će, ovaj put, odgovorni ipak donijeti bolje odluke i da će se poboljšati domaći distributivni kanali.

"Nadam se će biti promjena. Doduše, nadala sam se i poslije poplava 2014. godine da ćemo se naučiti pameti. Nadala sam se i u vrijeme korone da će ljudi shvatiti značaj poljoprivrede i domaćih distributivnih kanala, pa nismo opet naučili. Opet se nadam da će neka lekcija biti i neki veći oprez. Ako ništa, građani će postavljati više pitanja", Cenić naglašava u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Konačno, Cenić upozorava da trenutna kriza na Bliskom istoku može imati ozbiljniji utjecaj na distribuciju nafte nego lokalni infrastrukturni problemi u Bosni i Hercegovini. 

"Može doći do poremećaja zbog rata na Bliskom istoku. Tu je najveći problem, oko distributivnih kanala za naftu, a dionica pogođena poplavama ne bi to trebala i ne bi smjela biti."

Svetlana Cenić zaključuje da, uprkos ozbiljnim infrastrukturnim oštećenjima, postoji realna nada da će tržište ostati stabilno, a da će domaći akteri pokazati veću odgovornost i svijest u vezi sa budućim investicijama i projektima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak