Srebreničani o gradnji pravoslavne crkve u Budaku

Radiosarajevo.ba
Srebreničani o gradnji pravoslavne crkve u Budaku


Građani Srebrenice uputili su otvoreno pismo-apel za pomoć visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, ambasadorima akreditovanim u BiH, predstavnicima vlasti u BiH, predsjednicima političkih stranaka te Međureligijskom vijeću, u kojem ih pozivaju na očuvanje dostojanstva žrtava genocida iz jula 1995, a vezano za izgradnju objekta pravoslavne crkve u naselju Budak.

Naime, na lokaciji Budak (u blizini Memorijalnog centra Potočari) nastavljena je  gradnja objekta pravoslavne crkve koja je udaljena svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice "Budak 2" i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je smiraj našlo 5.137 osoba.

Pismo razumijevanja

Građani Srebrenice - stanovnici naselja Potočari, Dugo Polje, Budak, Đogazi, Gostilj, Pećišta - istakli su da je ovo otvoreno pismo ujedno i "pismo razumijevanja" kojim izražavaju poštovanje i uvažavanje drugog, objavila je Fena.

„Mi želimo suživot, ali bez provociranja i vrijeđanja. Mi Vam se ovim apelom obraćamo kako bi Vas zamolili za pomoć i nadamo se da ćete uložiti sve napore da bi konačno bio riješen problem o kojem ste već upoznati.“

„Svjesni ste značaja Srebrenice za državu BiH, a i čitav svijet. Srebrenica je simbol stradanja i zaslužuje posebnu brigu svih nas. Mi, preživjeli građani Srebrenice, nakon svih patnji koje su nas zadesile u julu 1995, uprkos svemu želimo zajednički život.“

Dodali su da moraju živjeti jedni s drugima, jer je BiH oduvijek bila takva. Građani Srebrenice, istaknuto je, podržavaju obnovu i gradnju svih vjerskih objekata, ali na način da one budu mjesta molitve Bogu, a ne sredstva manipulacija i provokacija.


Radovi na crkvi u Budaku, 2011. (Foto: Srebrenica-genocide.blogspot.com)

„Cilj nam je da ne dođe do dodatnog remećenja međuljudskih odnosa, a vašim nečinjenjem u ovom slučaju doveli ste u pitanje mirni suživot stanovnika Srebrenice i okolnih naselja. Srpska pravoslavna crkva općine Srebrenica, u svojim iskazima, pokušava izmanipulisati i javnost i nadležne organe vlasti. Uvijek navode da mjesto izgradnje crkve Dugo Polje što nije tačno.

Srebreničani će graditi crkvu, samo da je drugdje

Crkva se gradi na Budaku, mjestu gdje živi isključivo bošnjačko stanovništvo, a još teže nam je što se crkva gradi pored same masovne grobnice.“

Općina Srebrenica, dodaju, do sada, kao nadležni organ lokalne zajednice, nije izdala saglasnosti neophodne za gradnju. Dozvole je, tvrde građani Srebrenice, izdalo Ministarstvo prostornog uređenja Republike Srpske, zaobilazeći Općinu Srebrenica, te ovim prekršilo procedure i zakone.

„Ono što nas zabrinjava jeste da ovaj objekat nije ništa osim provokacija Bošnjacima i Memorijalnom centru. Crkva odmah iznad Memorijalnog centra, vizuelno i suštinski djeluje provokativno na preživjele. S obzirom na činjenicu da u području na kojem se podiže ovaj objekt nema srpskog stanovništva, insistiranje na gradnji crkve govori da neko namjerno želi narušiti međuljudske odnose", stoji u pismu.

Od pozvanih traže da ne dopuste izgradnju ovog objekta.

„U Srebrenici se ne smije desiti provociranje koje bi moglo preći i u nasilje. Mi želimo da u našoj sredini vlada mir i međusobno uvažavanje. Kao građani našeg grada Srebrenice poručujemo da smo spremni pomoći izgradnju pravoslavne crkve, ali na mjestu na kojem ima srpskog stanovništva, a ne u području gdje ih nema i gdje će taj objekat samo provocirati druge“, poručili su Srebreničani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak