Slučaj 'Divjak' ne može da bude riješen u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Slučaj 'Divjak' ne može da bude riješen u Srbiji

Slučaj "Divjak" ne može da bude riješen u Srbiji i pravosuđe BiH mora da odgovori na pitanje šta se dogodilo u Dobrovoljačkoj ulici, izjavila je Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo.

"Srbija mora da ustupi dokaze kojima raspolaže i ukoliko pravosuđe BiH neće to da uradi, Srbija treba da traži pomoć međunarodnih institucija tranzicione pravde", rekla je Kandićeva za "Nezavisne novine".

Srbija bi mogla odustati od slučaja 'Divjak'

Ona je napomenula da je Ministarstvo pravde Srbije ranije najavilo da će se u budućnosti rukovoditi dokazima i "da neće više blamažu kakvu je doživjelo sa Ejupom Ganićem".

Odgovarajući na pitanje koliko su sudovi u BiH spremni za takva suđenja, Kandićeva je rekla da sudovi moraju da rade svoj posao i da će uvijek biti primjedbi.

"U čitavom regionu ima dovoljno argumenata i činjenica da su tužilaštva politički zavisna. Bez sudova nema onoga što se stalno potencira iz evropske zajednice, a to je uspostavljanje vladavine prava. Bez presuda onima koji su počinili ratne zločine teško da može da dođe do vladavine prava. Želimo da se o prošlosti zna iz ugla žrtava, a ne politike. Bez poštovanja žrtava nema ni klime za poštovanje institucija", dodala je Kandićeva, koja je predsjednica Koalicije nevladinih organizacija REKOM.

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je u Beču 3. marta po nalogu Srbije, a iz pritvora u Austriji pušten je 8. marta uz plaćanje kaucije od 500.000 eura iz budžeta Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak