Šesnaest godina od parafiranja Daytona

Radiosarajevo.ba
Šesnaest godina od parafiranja Daytona

Prije tačno šesnaest godina, 21. novembra 1995. godine okončana je konferencija, tokom koje je parafiran dogovor tzv. Daytonski mirovni sporazum kojim je i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je trajala od 1. novembra u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona (Ohio), a 14. decembra ovaj sporazum i svečano potpisan u Elizejskoj palači u Parizu.

Glavni su sudionici, a kasnije potpisnici sporazuma bili su Alija Izetbegović, predsjednik Republike BiH, Slobodan Milošević, predsjednik tadašnje SR Jugoslavija i Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, uz posredovanje SAD- a odnossno glavnog američkog pregovarača, veleposlanik Richard Holbrooke - tvorca ovog mirovnog sporazuma i generala Wesley Clarka.

O samim razgovorima iza zatvorenih vrata poprilično se zna. Upravo je Richard Holbrook, koji je preminuo protekle godine na dan potpisivanja Daytona, o tome nakada pisao u svojim memoarima.

"Poznato je kakve su igre vodili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević čije politike mržnje, podjele i razaranja BiH, i nakon njihove smrti, i dalje truju odnose među građanima BiH.

Jasno je da je Alija Izetbegović imao najmanje političkog iskustva i manevarskog prostora. Trebalo je završiti rat kako bi se prekinule patnje i stradanja ljudi."

U Daytonu, BiH je podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a Bosna i Hercegovina je, uz neke manje izmjene, suštinski i danas tako uređena.

Proteklih godina u nekoliko navrata intezivnije se i u domaćim i međunarodnim krugovima pokušao započeti razgovor o reviziji Daytonskog sporazuma koji bi državu s glomaznim državnim administrativnim aparatom u dva entiteta, desetak kantona i distriktu učinio efikasnijim, no o tome se unutar zemlje nikada nije postigao koncenzus.

Daytonski mirovni sporazum sigurno je bio dobar način da se mirno zaustavi rat, u kojem su počinjeni mnogi zločini, među njima i genocid, ali je naprosto neodrživo da i šesnaest godina nakon rata zemlja ima ustav koji je ustvari mirovni sporazum.

Najveći zagovornici ostanka Daytonskog sporazuma u njegovoj izvornoj formi danas su političari iz Republike Srpske, entiteta koji je upravo Daytonski mirovni sporazum i zvanično oživotvorio i legalizirao.

Dan Daytona neradni dan u RS-u





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak