Šaćirbegović se nastavlja baviti politikom

Radiosarajevo.ba
Šaćirbegović se nastavlja baviti politikom

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbegović, za kojeg se sumnja da je prisvojio državni novac, ne može biti izručen iz SAD u BiH, saopštio je u srijedu Federalni žalbeni sud u New Yorku.

Sud je u obrazloženju odbijanja izručenja naveo da protiv Šaćirbegovića u BiH nikad nije formalno podignuta optužnica pred nadležnim sudom.

Protiv Šaćirbegovića je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu 2001. godine, ali je, ocijenivši da je Šaćirbegović bio državni službenik, predalo slučaj 2004. godine Posebnom odjelu državnog Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, koje protiv Šaćirbegovića nikad nije podiglo optužnicu nego je sve ostalo u fazi istrage.

U izjavi koju je Šaćirbegović nakon odluke Federalnog žalbenog suda u četvrtak proslijedio medijima u BiH navodi se da je sud odredio i da mu se ukinu sve mjere ograničavanja slobode.

Šarćirbegović je kazao da osjeća olakšanje nakon godina psihičkog i fizičkog pritiska, ali i povjerenje u američki pravosudni sistem, te naveo da će se nastaviti baviti politikom i promovisanjem pitanja koja su važna Amerikancima, Bosancima i Hercegovcima, kao i svima koji se vide kao građani svijeta.

Šaćirbegović je bio uhapšen 25. marta 2003. godine u svojoj kući u New Yorku na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, izdatog u Bosni i Hercegovini, a zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog poslovanja, zbog čega je BiH oštećena za oko 2,5 miliona dolara.

Neko vrijeme proveo je u pritvoru, a Okružni sud u New Yorku prije tri godine donio je odluku da SAD izruče Šaćirbegovića Bosni i Hercegovini.

Američki okružni sudija u New Yorku Barbara Johns navela je tada u presudi da je bilo dovoljno dokaza za Šaćirbegovićevo izručenje i to na osnovu ugovora iz 1902. godine između Sjedinjenih Država i tadašnje Kraljevine Srbije, čija država nasljednica i Bosna i Hercegovina.

foto: rfe/rl

Šaćirbegović odbacuje optužbe


Komisija Ministarstva vanjskih poslova BiH je 2001. godine utvrdila nepravilnosti prilikom raspolaganja sredstvima u vrijeme Šaćirbegovićevog mandata.

Komisija je tom prilikom ustanovila da je tokom 2000. godine Šaćirbegović podigao sa računa Misije pri UN-u i Generalnog konzulata BiH u New Yorku 610.000 dolara, od čega je validnom dokumentacijom opravdano svega 86.000 dolara.

Utvrđeno je i da je Šaćirbegović sa računa Vlade BiH povukao 1,8 miliona dolara, a još uvijek je nepoznato gdje je i kako potrošio taj novac.

Komisija je tada navela kako Muhamed Šaćirbegović tvrdi da je pismeno o svojim poslovima izvještavao tadašnjeg lidera SDA i bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića.

Šaćirbegović je tvrdio kako je novcem Misije plaćao i delikatne poslove o kojima ne može govoriti ili podnositi dokumentaciju.

Šaćirbegović je još 2006. Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev u kojem traži da se procijeni da li je istraga koja se protiv njega vodi u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Također, Šaćirbegović je najavio i žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Bivši bh. ambasador pri UN-u je u ranijim komentarima iznio kako je riječ o politički motivisanom postupku zbog njegovih odnosa sa Alijom Izetbegovićem.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak