Reis Cerić: Never complain, never explain

Radiosarajevo.ba
Reis Cerić: Never complain, never explain


Nakon što je dobrovoljno dao krv, na punktu u Domu Oružanih snaga u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, ponukan novinarskim pitanjima, osvrnuo se i na osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, čiji je član i osnivač, javlja Rijaset.ba

Never complain, never explain

Na pitanje koje se odnosilo na optužbe da i on „učestvuje u klerikalizaciji i džamahirizaciji Bošnjaka i  radikalizaciji odnosa u Sandžaku“, Cerić je rekao da ne obraća više pažnju na razne optužbe.

„Ima jedno pravilo koje glasi, a ja sam ga naučio od jedne novinarke koja se borila protiv aparthejda i optuživali su je za mnoge stvari i njeno pravilo je uvijek bilo 'never complain, never explain'. I ja na ove reakcije oko osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru ne želim se tužiti niti bilo kome šta objašnjavati. Samo želim kazati da je to samo jedan od najznačajnijih događaja koji se dogodio u povijesti za Bošnjake, u zadnjih sto godina“, kazao je Cerić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH ne smatra da će ova institucija radikalizirati odnose u Sandžaku.

„Ja sam samo tužan što sarajevski mediji i sarajevski intelektualci prepisuju ono što govore beogradski mediji i beogradski akademici i intelektualci. I kao da ništa nisu naučili i ne znaju da smo ipak mi bili četiri godine pod okupacijom zahvaljujući Beogradu“, kazao je Reis.


A šta radi državna akademija?

On, nadalje, ne smatra da ova akademija podriva državnu Akademiju nauka i umjetnosti BiH.

„Gdje je ta Akademija nauka i umjetnosti države BiH? Jeste li čuli da se ta Akademija u zadnje vrijeme oglasila o bilo kojem pitanju? Jeste li čuli da je državna Akademija bilo koga poučila nečemu, jeste li čuli da Akademija ima bilo kakav program ? Jeste li čuli da se Akademija bori za bilo koga, ne samo za bošnjački narod, nego za bilo koga? Dakle, pitanje državne Akademije uopće nije naše pitanje, to je stvar akademika koji mogu biti živi ili mrtvi. Ali ono što ja mogu da primijetim da ta Akademija naime postoji, ali ne vidim da ima bilo kakav uticaj u javnosti i da djeluje. Ne vidim da bi bila ugrožena ako ništa ne radi“, kazao je on.

Dodaje da se na osnivanju BANU-a čekalo više od sto godina. Napomenuo je da slikar Mersad Berber dvaput bio kandidat za člana ANUBiH, ali da nije prošao, jer nije dobio dovoljno glasova. Sličan je primjer, smatra Reis, i primjer drugog slikara, Safeta Zeca, koji je ipak član italijanske akademije.


Bošnjaci su kao jeleni

„Šta to znači? Bošnjak, akademik ne može biti ugledan u svom narodu, u svom vlastitom gradu. Ali može biti u nekom drugom, zato što je tamo jedan od hiljadu. Zašto? Zato što se Bošnjacima u zadnjih sto godina ubija njihova elita: akademska, politička, vjerska, ulemanska i svaka druga“, kazao je Cerić.

„... ova Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti nije slučajno osnovana u Novom Pazaru, ali nije ni slučajno da će se ovdje inaugurirati u Sarajevu. Stoga čestitam svim slobodoumnim Bošnjacima širom svijeta, akademicima, posebno našim mladim koji studiraju na Sorboni, Harvardu, Oksfordu... Da im kažem da im se otvara mogućnost da neće biti zaboravljeni, da će biti upisani zlatnim slovima, to je njihova Akademija, naših Bošnjaka, studenata koji postižu najbolje rezultate. Podsjećam ih samo šta je Ajnštajn govorio u svom djelu: da su Jevreji kao jeleni koji brzo trče i zato im svi zavide. E sada su Bošnjaci kao jeleni, brzo trče, ali nisu nigdje zajedno. Akademija  je samo prvi korak našem, ako Bog da, udruživanju na različite načine“, poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak