Protest radnika Mittala, slijede nova otpuštanja

Radiosarajevo.ba
Protest radnika Mittala, slijede nova otpuštanja

Oko 1.000 radnika ArcelorMittala Zenica održalo je danas jednosatni protest zbog, kako je rečeno, neprihvatljivog odnosa Uprave kompanije prema njima, pišu Nezavisne.

Programom ekonomskih, tehnoloških i strukturnih izmjena u ArcelorMittalu Zenica i aneksom Kolektivnog ugovora, od početka 2013. godine, broj uposlenika bit će smanjen za 360, čime će se drastično povećati pritisak na preostale radnike, kao i mogućnost povreda na radu i onečišćenja okoliša, tvrde sindikalni lideri ArcelorMittala Zenica.

"Neprihvatljivo je da se stalno smanjuje broj radnika, kojih će od 1. januara biti oko 2.600, što je za 2.000 manje u odnosu na stanje kada je Mittal, 2004. godine, preuzeo ovu fabriku ili čak 250 radnika manje i od minimalnog broja utvrđenog Socijalnim paketom Ugovora o privatizaciji ispod kojeg Uprava nije smjela ići", rekao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ.

Upravi je upućen zahtjev da zaposli mlade na mjesta radnika koji će s novom godinom preuzeti otpreminine, kako bi se smanjio psihofizički pritisak na radnike, čija je sigurnost na radu ugrožena.

"Umjesto obećanja da će uslušiti naše zahtjeve, generalni direktor i njegovi saradnici, s kojima smo u utorak imali četverosatni sastanak, najavili su nova otpuštanja! Na insistiranje da kažu do kojeg broja misle smanjivati broj radnika, direktor je rekao, da je to od 1.200 do 1.600 ljudi. To bi bilo pogubno za zeničku željezaru, za cijeli grad... Ovo je zadnji čas da se stane u kraj bahatom ponašanju kapitaliste kojem je poklonjena najveća željezara u regionu", poručio je Kapetanović.

Kršenje odredaba radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora te opstrukcija kolektivnih pregovora od strane uprave, takođe su naglašeni kao problemi na relaciji Uprava - Sindikat, odnosno radnici.

"Vlada FBiH kao suosnivač kompanije, još je vlasnik osam odsto kapitala, a osim toga, trecbalo bi da bude živo zainteresovana za status i sudbinu svojih 3.000 radnika i desetina hiljada članova njihovih porodica. Uz ovu željezaru indirektno se poslom vežu još hiljade radnika i zato od premijera i Vlade tražimo da hitno sjednu za stol sa Upravom kompanije i predstavnicima Sindikata", kaže Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Sindikat i radnici odbacili su odgovornost za slabu produktivnost željezare u Zenici, što im spočitava generalni direktor.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak